středa 25. března 2015

Nadýchané hamburgerové bulky

Bulky k burgeru prostě patří, jsou stejně důležité jako ostatní složky. Když nemáte dobré pečivo, váš burger nikdy nebude dokonalý. 
Tenhle recept je vážně vynikající, dělala jsem různé housky a bulky už mockrát, ale tyhle jsou prostě na hamburger jednoznačně nejlepší. Jsou měkké, nadýchané, jak mají být.
Potřebujete:
  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí nebo 2 rovné ČL sušeného
  • 1,5 hrnku vlažného mléka
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 2 PL cukru
  • 1,5 ČL soli
  • 1 vejce

Zadělejte těsto, je poměrně řídké, ale toho se nelekejte. Zpracovávejte v robotu nebo na vále asi 5 minut. Dejte kynout na teplé místo asi na hodinu, až zdvojnásobí objem.
Pak dejte na pomoučený vál a rozdělte na 10 -12 dílů. Každý vytvarujte do koule a pak válečkem mírně zploštěte. Dejte na plech na pečící papír. Toto množství se na jeden plech nevejde, rozdělte je tedy na 2.
Lehce posypejte moukou, přikryjte folií nebo utěrkou a nechte opět kynout, trvá to ½ - 1 hodinu.
Rozpalte troubu na 180 stupňů. Na dno dejte malý pekáček, zatím bez vody. Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Když je trouba rozpálená a bulky nakynuly, dejte plech do trouby a do rozpáleného pekáčku na dně nalijte vodu z konvice. Pozor na horkou páru, není to práce pro děti.
Troubu zavřete a pečte asi 15 minut. Někdy je třeba na konci bulky, které jsou v troubě nad pekáčkem s vodou, ještě na 3 minutky otočit, jsou zespodu trochu méně zlaté než bulky okolní.
Vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.

Žádné komentáře: