pátek 10. dubna 2015

Kuřecí játra na bílém víně se šalvějí s krémovou polentou

Tohle jídlo je opravdová dobrota. Předpoklad je, že máte rádi kuřecí játra. Recept byla čirá improvizace. Původně jsem játra koupila s tím, že je osmažím, upeču v troubě hranolky, udělám majonézu. No zkrátka, že udělám lehkou, dalo by se říct až fitness večeři :-). Pak se ve mně ale hnulo svědomí, nejspíš jsem se při převlékání do domácího postavila na váhu. To je většinou velmi inspirující počin, pokud se týká vymýšlení alespoň trochu méně devastujících jídel. Dieta to ale rozhodně nebude. Polenta mě napadla jako první příloha. Je lahodná a krásně se s játry v této podobě doplňuje.

Na játra potřebujete:
  • 500 g kuřecích jater
  • asi hrst hladké mouky
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku na tenké plátky
  • pórek, na kolečka nakrájenou bílou polovinu
  • hrnek suchého bílého vína
  • 100 ml šlehačky, můžete nahradit zakysanou smetanou
  • muškátový oříšek
  • šalvěj, pokud máte čerstvou dejte asi hrst, pokud sušenou tak zhruba jednu PL
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka

Játra pokrájejte na větší kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji osmahněte lehce pórek, přidejte česnek a šalvěj, nechte rozvonět, jakmile začne česnek zlátnout, vyndejte z pánve. Na oleji v pánvi pak osmahněte játra, přidávejte postupně, ať se olej moc neochladí, opékejte, až mají játra lehce nahnědlou barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí, krátce opékejte. Zalijte vínem, opepřete, vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout. Pokud bude potřeba, přilijte trochu vína nebo vody. Přidejte špetku muškátového oříšku. Asi po 5-10 minutách osolte dle chuti, chvíli vařte. Přilijte smetanu. Za chvilku je hotovo. Nakonec vhoďte hrst nakrájené petrželky.
Podávejte na krémové polentě (mohou být i gnocchi, špecle nebo jiné těstoviny, hodila by se i rýže.

Na krémovou polentu potřebujete:
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka
  • hrnek jemné polenty
  • bobkový list
  • nastrouhaný 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 50 g másla
  • hrst strouhaného parmezánu

V hrnci povařte vodu s mlékem, česnekem a kořením. Pozor, hlídejte, může utíkat, vaříte mléko :-). Vhoďte máslo a až se rozpustí, nasypte za stálého míchání polentu, jako když děláte krupicovou kaši. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Pak vmíchejte sýr. Ochutnejte, jestli není nutné trochu dosolit.

Tahle polenta je luxusní i sama o sobě, pokud ji pokapete třeba lanýžovým olejem máte božskou pochoutku.

Žádné komentáře: