Jahody,
jahody jahody. Když je sezóna, je jich opravdu plno. Přemýšlíte, co s nimi?
Zatím
jsem nedělala marmeládu, ta je ještě na seznamu. Snědeno je plno misek s
jogurtem, cottage a podobné varianty, padlo i Prosecco. Tahle pěna s jahodami a
želatinou je velmi jednoduchý a výtečný dezert.
Potřebujete:
- 750 ml
rozmixovaných jahod
- 5 lžic
cukru nebo podle chuti
- 1 dobrá
šlehačka (40% z Kunína je fajn)
- 12 plátků
želatiny (na 1 l tekutin, případně prášková na 1 litr)
- dezertní
piškoty případně můžete použít i upečený vlastní korpus dle zvyku (pak už
není dezert tak rychlý, ale je víc "domácí")
Postup
je velmi jednoduchý. Želatinu připravte podle návodu. Ušlehejte šlehačku. Vmíchtejte rozpuštěnou želatinu do jahodové směsi a pak opatrně přimíchejte
ušlehanou šlehačku.
Jakou formu zvolíte je na vás, použila jsem hranatou formu na
chlebíček, vyložila potravinovou folií, na dno jsem dala piškoty a nalila do ní
jahodovou hmotu. Šlo by to udělat i obráceně, nejdřív hmotu, navrch piškoty.
Dala jsem ztuhnout do lednice, asi po 2-3 hodinách jsem povrch přikryla také folií,
aby dezert v lednici nechytal pachy. Před servírováním jsem pak jednoduše celou
formu tak, jak byla v lednici přiklopila skleněným prkénkem a otočila, celý
dezert se vyklopil, shrnula jsem folii a nakrájela, zbytek zase přikryla folií
a poklopila formou a otočila i s prkénkem vzhůru nohama a vše zase uložila do
lednice. Pokud použijete dortovou formu, je to jednodušší, jen krájíte po
sundání obvodu. Pěna je pěkně tuhá, tak akorát, příjemně nakyslá, osvěžující.
prostě jahodová.
Žádné komentáře:
Okomentovat