Sladký, ale
lehký a osvěžující dezert. Je krásný, jak snadné je si představit baletku, pro
kterou byl vytvořen a podle které byl pojmenován. Ve třicátých letech minulého
století navštívila primabalerína Anna Pavlova Nový Zéland a Austrálii. Obě země moučník prý považují za národní dezert a přou se, kde vlastně vznikl. Tak si říkám,
jestli jej nepekli už dříve a jen se proslavil, když jej naservírovali světové
hvězdě. Ale ať je to, jak chce, buďme vděční, že přišel na svět a můžeme si ho
užít.
Jde navíc i o
velmi jednoduchý a na přípravu poměrně rychlý moučník, pokud odmyslím dobu
potřebnou na vychladnutí korpusu v troubě. Je to ruční práce, takže vůbec
nejde o tvar a nemůžete nic pokazit, pokaždé bude jiný.
Potřebujete:
- 3 bílky
- špetku soli
- 3 PL studené vody
- hrnek cukru
- 1, 5 PL škrobu
- 1, 5 PL bílého vinného octu
- kelímek šlehačky
- 1, 5 PL lžíce citrónového krému lemon curd, který jsem tentokrát použila hotový, koupený. Dostala jsem jej od své švagrové, tak přišel teď ke slovu. Dá se ale i vyrobit. Není pro tento recept nezbytný, lze vynechat, i když moučníku chuťově výrazně pomůže
- jahody
Bílky ušlehejte
se špetkou soli do tuhého sněhu, přidejte vodu a znovu ušlehejte. Postupně přidávejte
po lžících cukr, který jste promíchali se škrobem. Nakonec přidejte ocet a
ještě šlehejte. Sníh by měl být pevný, hladký, tvořit na metlách pevné špice,
když vyndáte šlehač.
Na plech dejte pečící papír nebo folii a těsto navrstvěte do kruhu, okraje udělejte trochu zvednuté. Měla jsem ho víc, tak jsem v rozích plechu udělala ještě malé hromádky.
Dejte do trouby, zavřete a pečte asi 40 minut. Upečené těsto by mělo být velmi světle nahnědlé, během pečení jsem i stáhla teplotu v troubě na 140 °C, zdálo se mi, že těsto tmavne poněkud rychleji. Musíte jej občas zkontrolovat, každá trouba peče jinak. ALE!!!! Hlavně troubu neotvírejte, po upečení nechte jen škvírku, do které vsuňte dřevěnou placatou špachtli a nechte vychladnout v troubě asi hodinu.
Na plech dejte pečící papír nebo folii a těsto navrstvěte do kruhu, okraje udělejte trochu zvednuté. Měla jsem ho víc, tak jsem v rozích plechu udělala ještě malé hromádky.
Dejte do trouby, zavřete a pečte asi 40 minut. Upečené těsto by mělo být velmi světle nahnědlé, během pečení jsem i stáhla teplotu v troubě na 140 °C, zdálo se mi, že těsto tmavne poněkud rychleji. Musíte jej občas zkontrolovat, každá trouba peče jinak. ALE!!!! Hlavně troubu neotvírejte, po upečení nechte jen škvírku, do které vsuňte dřevěnou placatou špachtli a nechte vychladnout v troubě asi hodinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat