Bábovku jsem do
dnešního dne téměř nepekla. Ve formě, kterou jsem používala, vždycky polovina
bábovky zůstala a to jednomu vezme chuť. Pak forma skončila ve vodě, když jsme
měli zaplavený dům a následně, protože to nikdo samozřejmě neřešil, bylo milion
jiných starostí, forma zrezivěla. Ale nezavrhla jsem bábovku jako takovou, jako
holka jsem ji pekla mockrát, ovšem měli jsme doma hliníkovou formu. Zahájila
jsem misi s cílem sehnat hliníkovou formu. Zavrhla jsem drahé designové
vintage formy, které teď frčí. Jsou krásné, ale zůstala jsem nohama na zemi.
Nakonec jsem vymámila formu z mojí drahé babičky. Babička už bábovku
nepeče. Tak mi ji ráda dala. Ne, že by babička nepekla, používá totiž remosku :-). Letos bude babičce 95
let, neměla bych to psát, protože by se určitě zlobila. Nesnáší to, kolik jí je
let a nemůže tomu uvěřit, což já jí dávám za pravdu, moje babička je duševně
o generaci mladší a ještě nás všechny srovná do latě. Také jsem si opsala recept
z kuchařského sešitu její maminky, mojí prababičky. Pamatuji si, že se u
nás tenhle recept občas dělával a bábovka byla dlouho vláčná, žádný suchý brus.
Protože forma není moc velká, musela jsem na radu babičky, péct
z poloviční dávky. Dobře jsem udělala.
Potřebujete (1/2
dávka):
- 140 g másla
- 200 g cukru (dala jsem 140 a i tak byla bábovice dobře sladká)
- 2 velká nebo 3 menší vejce (celá dávka je na 5 vajec), zvlášť žloutky a bílky
- 125 ml vlahého mléka
- 280 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
- tmavé kvalitní kakao, pokud chcete udělat bábovku mramorovou
Důležité je, aby
suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu. Když nestíhám, tak máslo mírně
zahřeju v mikrovlnce, jen na malý výkon na půl minuty až minutu, raději na
dvakrát a kontroluji si ho. Vajíčka zase ponořím do misky s teplou vodou a
nechám je tam aspoň 15 minut.
Troubu rozpalte
na 170 °C.
V míse
utřete máslo s cukrem do světlé pěny, postupně vetřete žloutky.
Z bílků se
špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.
K žloutkové
pěně za stálého míchání pomalu přilívejte mléko. Pak po částech přidejte suchou směs mouky
s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte směs z bílků. Pokud
chcete mramorovat, oddělte asi 1/3 těsta do jiné misky a opatrně vmíchejte asi
2 lžíce kakaa a přilijte malé množství mléka, tak asi 3 lžíce, jinak by bylo
kakaové těsto tužší.
Do máslem
vymazané a moukou vysypané formy opatrně dávejte lžící nejdříve světlé těsto na dno,
na něj pak vkládejte hnědé a nakonec zase bílé těsto tak, aby hnědé
zůstalo skryto. Ale ve výsledku je jedno, jak máte těsta namíchaná, každá
bábovka je pak originál a překvapení, jaký obrazec vám z toho vyjde. Znáte
to, dělala jsem knedlík a vyšel mi z toho nok. Důležité je pracovat
opatrně, abyste neotřeli stěny, mohla by se vám pak bábovka přilepit.
Dejte do trouby
a pečte asi 40 – 50 minut. Na konci zkuste špejlí, jestli na ní už nelepí
těsto.
Bábovku vyndejte a po asi 10 minutách vyklopte na talíř. Nechte
vychladnout, před podáváním lehce pocukrujte.
Žádné komentáře:
Okomentovat