čtvrtek 9. července 2015

Lívance raz dva

Tenhle recept na lívance používám už mnoho let a je vážně geniálně jednoduchý. Doma jsme dělávali lívance z podmáslí, které jsou s tímhle velmi podobné, ale musely se zvlášť ušlehat bílky a vmíchat do těsta. Tento recept jsou v podstatě domácí instantní lívance. Jsou lehké, nadýchané, výborné. Recept jsem obšlehla od Nigelly Lawson, ke které může mít kde kdo plno výhrad, ale já na ní nedám dopustit. Už ji sice pár let nesleduji, protože nemám vůbec čas, ale ona a Jamie Oliver mají hlavní podíl na tom, že jsem se pro vaření nadchla, nebála se ničeho a naučila se věci dělat rychle a jednoduše, aspoň tam, kde to jde. Recept je skvělý v tom, že směs mám připravenou ve větší sklenici a odeberu jen tolik dávek, kolik potřebuji. Pak zase jednoduše domíchám další a je připraveno k použití později.
Potřebujete:
  •  600 g hladké mouky
  •  3 PL prášku do pečiva (používám z vinného kamene)
  •  2 ČL jedlé sody
  •  1 ČL soli, stačí méně
  •  40 g vanilkového cukru (ten je v originálním receptu, ale já ho už dávno nedávám, dělám těsto bez cukru, sladkého na lívancích je pak i tak až dost)


Směs dobře promíchejte, pokud máte velkou sklenici, tak můžete dát přímo do ní a pak prohrkat. Nebo promíchejte v míse a dejte do sklenice nebo jiné uzavřené nádoby.

Na vlastní přípravu těsta potřebujete – pro 2 osoby:
  •  150 g této směsi (odpovídá to 1 hrnku, což zásadně zjednodušuje přípravu, jen odsypete hrnek směsi do misky)
  •  1 vejce
  •  1 hrnek (250 ml) mléka, používám však téměř výhradně podmáslí
  •  1 PL rozpuštěného másla nebo oleje

Pokud děláte pro více lidí, jednoduše uděláte více dávek najednou. Zamíchejte těsto a smažte lívance, jak jste zvyklí. Dávám je do lívanečníku po 1 polévkové lžíci. Lívanečník vždy před novou dávkou jen vytřu mašlovačkou namočenou v oleji, takže nejdou ani mastné. Teď mě napadlo, že příště použiji přepuštěné máslo ghí.

Určitě se nebojte recept vyzkoušet, je takzvaně blbovzdorný a velmi rychlý.

Žádné komentáře: