středa 12. srpna 2015

Meruňkový mandlový koláč – Frangipane tart


Frangipane je mandlová náplň, může používat na různé způsoby ve sladkém pečení. Nejběžněji asi v koláčích a koláčkách s ovocem i bez. Pod mandlovou náplň se nejčastěji použije křehké koláčové těsto typu lineckého.

Potřebujete:
Na těsto:
  •  250 g hladké mouky, použila jsem špaldovou
  •  125 g studeného másla na kostičky
  •  2 žloutky
  •  špetku soli
  •  studenou vodu podle potřeby, asi 4 PL

Na náplň:
  •  100 g mletých mandlí
  •  100 g másla
  •  100 g cukru nebo medu
  •  2 vejce
  •  50 ml šlehačky
  •  meruňky

Udělejte křehké těsto a dejte zabalené do lednice. Je dobré dělat jej v robotu nebo rychle ručně, ať se máslo při zpracovávání moc nezahřeje. 
Do mísy robota dejte ingredience na mandlovou náplň zatím bez smetany a šlehejte, měla by lehce zesvětlat a být mírně napěněná, netrvá to dlouho. Přidejte šlehačku a ještě krátce prošlehejte. Náplň by neměla být tekutá.
Zapněte troubu na 180 °C.

Mezi 2 potravinovými foliemi vyválejte těsto na placku. Nemusí to vždy jít úplně ideálně, ale zbytek doděláte rukama. 

Kulatou formu 28 – 30 cm vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Těsto dejte do formy, domačkejte a doplňte potrhaná místa, nechte zvednuté okraje asi do 2 cm. Nandejte mandlovou náplň a povrch poklaďte nakrájeným ovocem. 

Dejte do trouby, pečte 40 – 50 minut.

Žádné komentáře: