čtvrtek 6. srpna 2015

Portugalská zeleninová polévka – Sopa Portuguesa

Je to prostá, jednoduchá polévka. Taková portugalská analogie naší bramboračky. Dělá ji každý, všichni podobně a každý trochu jinak. Loňské prázdniny jsme cestovali po Portugalsku, a protože tam máme přátele, měli jsme i možnost těšit se z pohostinnosti Portugalců. Polévku jsme ochutnali vícekrát a vždycky nám chutnala. Portugalci jsou vlastně docela polévkový národ, jako my. Velmi oblíbená je tam také dýňová polévka, kterou si běžně dávají třeba k obědu v bistru.

Potřebujete:
  •  1 velká cuketa nebo 3 malé
  •  asi 5 brambor
  •  1 velká cibule
  •  4 – 5 stroužků česneku
  •  2 mrkve
  •  několik kapustových listů


Všechnu zeleninu nakrájejte. V hrnci osmahněte cibulku s česnekem a mrkví, není to ale nutné, sledovala jsem postup domácí přípravy a paní, co vařila, hodila všechno do hrnce, zalila vodou a dala vařit. Ale pro trochu vůně je osmahnutí fajn. Pak to tam všechno naházejte, ale kapustové listy ne, ty přijdou na řadu až nakonec. Zalijte vodou těsně nad zeleninu, ať polévka není moc ředěná.

Osolte, opepřete, dejte menší bobkový list, ještě jsem dala větvičku oregana. Tady si myslím, že je i trochu prostoru pro fantazii, polévka sama o sobě je jemná, není tam žádná dominující chuť, tak můžete bylinky obměňovat. Po uvaření nechte chvíli zchladnout, vyndejte bobkový list a větší bylinky. Rozmixujte. Pak polévku dochuťte, bude asi potřeba trochu dosolit. Vhoďte kapustové listy a krátce povařte, ať změknou, ale nerozvařte je úplně.


Je hotovo.

Žádné komentáře: