čtvrtek 10. září 2015

Marinovaný flank steak na grilu

Jde o maso z hovězího pupku, které se připravuje jako celý sval. Je tenký, asi 2 – 3 cm silný. Kupujte maso vyzrálé, jen tak se vyhnete zklamání a žvýkání. Můžete jej připravit jen tak, jemně ochucený s olivovým olejem, osolený a opepřený, případně s bylinkami. Já jsem zkusila marinádu v asijském duchu a moc jsme si pochutnali.
Potřebujete na marinádu:
  •  1/3 hrnku olivového oleje
  •  2 PL červeného vinného octa
  •  1/3 hrnku sójové omáčky
  •  3 PL medu
  •  2 stroužky česneku
  •  ½ ČL čerstvě mletého pepře


Smíchejte všechny ingredience. Maso dejte do nového čistého igelitového sáčku a zalijte marinádou. 

Pokud se vám zdá, že máte marinády hodně, nechejte si zbytek a schovejte v lednici v zavázaném sáčku. Já jsem ji pak použila k dalšímu menšímu grilování.
Maso pořádně celé namočte, pytlík zavažte a dejte na tácek do lednice, nechte do druhého dne.

Než budete grilovat, nezapomeňte aspoň hodinu předem vyndat maso z lednice, ať se ohřeje na pokojovou teplotu. Rozpalte gril. Maso vyndejte ze sáčku a nechte okapat. Dejte celý kus na rozpálený gril. Jde o tenký sval, tak pokud chcete úpravu medium/rare až medium, což je ideální pro flank steak, grilujte z každé strany 3 – 5 minut. Pak nechte asi 15 minut odpočívat.
Maso krájejte na filety silné do 1 cm napříč svalovinou.


Podávejte, jak máte rádi, se salátem, brambory, se zeleninou.

Žádné komentáře: