pondělí 28. září 2015

Marinovaný losos s nudlemi po asijsku


Další variace na asijské téma, zase trochu jinak. Asijská kuchyně je geniální, jak umí být jednoduchá a rychlá a pochutnáte si. Zejména je skvělá v tom, že stačí pár ingrediencí, které jsou sice základ a jsou nezbytné, to ano. Ale potom můžete mít nudle či rýži, trochu zeleniny, malý kousek masa nebo tofu nebo jen tu zeleninu a připravíte během krátké doby večeři pro celou rodinu. Samozřejmě, že mnoho výborných jídel vyžaduje přípravu bezpočtu různých ingrediencí a zaberou trochu víc času, ale když spěcháte, můžete sáhnout po něčem rychlém a většinou nešlápnete vedle.

Potřebujete (pro 4 osoby):
  •  asi 300 g porci lososa
  •  4 PL sójové omáčky
  •  2 PL medu
  •  4 PL rýžového nebo vinného octa
  •  3 cm kus zázvoru nakrájet nadrobno
  •  2 stroužky česneku na kostičky
  •  větší miska zeleniny, může být asijská zeleň, kterou vypěstujete nebo koupíte na trhu, špenát nebo mangold na proužky, mrkev na proužky, krájená loupáčkem na brambory, výhonková brokolice, ale i zelí na nudličky
  •  4 porce čínských nudlí, mohou být i rýžové vietnamské nudle nebo rýže
  •  2 PL lehce opražených sezamových semínek

Z medu, sójovky a octa smíchejte marinádu, do které dáte lososa. Nechte marinovat aspoň 2 – 3 hodiny nebo klidně přes noc. Uvařte nudle nebo rýži. Pak vyndejte rybu z marinády, tu nevyhazujte, budete ji potřebovat. Opečte na pánvi, jak máte rádi, úplně nebo do růžova, zkrátka jak chcete mít rybu udělanou. Do woku dejte asi 2 PL oleje, osmahněte zázvor a česnek, přidejte zeleninu a opékejte. Nalijte do pánve marinádu a krátce povařte. Vhoďte nudle, promíchejte. Pokud budete podávat s rýží, tu dejte rovnou do misek, směs z pánve s rybou dáte pak na bílou rýži. Dejte promíchané nudle do misek, navrch dejte natrhané kousky lososa, posypte sezamovým semínkem.

Žádné komentáře: