sobota 12. září 2015

Salátek z brambor a červené řepy a toho, co dům dal

Malé brambůrky, které jsem vykopala na svém miniaturním bramborovém záhonu, jsem potřebovala zužitkovat a bylo jasné, že tyhle nikdo škrabat nebude. Některé měly velikost cvrnkacích kuliček. Ideální na salát. Řepy se mi urodilo bohatě, a co jsme nestihli sníst před dovolenou, zvládlo pěkně vyrůst. Problém je v tom, že se o úrodu dělím s hryzcem, který se rozhodl, že je čas ochutnávat. Takže bylo nutno zasáhnout a řepu vytahat. V lednici jsem měla 2 bílé bylinkové grilovací klobásky a kousek telecí roštěné. Vznikl z toho spolu se zálivkou z hrubé hořčice lahodný salát.
Potřebujete:
  •  nové malé brambory, množství je na vás, podle počtu strávníků. Brambory tvoří hlavní součást salátu, tak množství odhadněte, kolik kdo sní
  •  1 velká nebo 2 malé červené řepy
  •  1 ČL fenyklových semínek
  •  na osobu 1 bílá klobása normální velikosti, pokud budete mít i maso, stačí na osobu půlka klobásy
  •  plátek hovězího na steak, ale není nutné, pokud máte klobásy, případně můžete zase vynechat i klobásy a mít jen maso. Nebo tofu či jinou alternativu, kdo nejí maso.
  •  sůl, pepř
  •  slunečnicový olej
  •  2 PL majolky
  •  2 PL zakysané smetany
  •  1 vrchovatá ČL hrubozrnné hořčice
  •  2 - 3 PL vody

Řepu umyjte, neloupejte, nakrájejte na kostičky. Dejte na plech, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a posypte fenyklem. Dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C na 30 minut.

Brambory uvařte ve slupce, nechte mírně vychladnout, oloupejte, půjde to snadno. Ale můžete je nechat i ve slupce. Malé (do průměru 2 cm, ano i takových a menších mám dost) nechte tak jak jsou, větší nakrájejte na kousky velikosti kolem 1, 5 – 2 cm.
Klobásky nakrájejte na kousky, opečte dozlatova. Maso opečte na troše oleje jen osolené, opepřené tak, jak to máte rádi, ideálně medium :-). Nechte odpočinout 15 minut. Pak nakrájejte na kousky.
Na zálivku smíchejte majonézu, ideálně domácí, zakysanou smetanu a hořčici. Osolte, opepřete a přidejte trochu vody, ať není zálivka moc hutná.

Do mísy dejte brambory, maso, řepu. 

Navrch zálivku a promíchejte.

Salát můžete podávat vlažný, rovnou. Zbytek nechte odležet a dejte si později.

Žádné komentáře: