pátek 4. září 2015

Sterilovaná domácí rajčatová omáčka na těstoviny


Další možnost, jak zužitkovat úrodu rajčat. Dělám omáčku několikrát na etapy, vždy když mám asi 2 misky rajčat. Buď míchám rajčata páté přes deváté, nebo dělám omáčku podle barev, to už je na vás, i podle toho, kolik kterých máte. 

Recept je velmi jednoduchý. Vzhledem k tomu, že jsem líná v takovém množství a různé velikosti rajčata loupat, pracuji s neloupanými, mixuji a pasíruji nakonec.

Potřebujete:
  •  rajčata, množství libovolné podle úrody, stejně tak druhy
  •  cibuli – na 2 asi 2 litrové misky rajčat dávám tak 4 – 5 menších cibulí
  •  5 stroužků česneku
  •  bylinky – oregano a tymián asi hrst čerstvých bylin. Nakonec přidávám pořádnou hrst čerstvé nasekané bazalky
  •  sůl, pepř
  •  cukr dle chuti, někdy přidám lžičku, někdy 2 lžíce, tady se řiďte svou chutí a taky záleží na kyselosti rajčat, dávám až nakonec, po pasírování
  •  Balsamico ocet, taky dle chuti. Přidávám ho taky až úplně nakonec, většinou 1 – 2 PL

Rajčata nakrájejte na kousky. Malá koktejlová na půlky, vetší rajčata na dílky odpovídající půlce koktejlového rajčátka. 

Pokud pouštějí hodně šťávy, dávám je na cedník, aby přebytky odtekly. 
Cibuli a česnek nakrájejte, ale nemusíte se s tím moc párat, budete nakonec mixovat. Pak obojí zpěňte na olivovém oleji ve velkém hrnci, který můžete dát později do trouby, přihoďte rajčata. Přidejte bylinky kromě bazalky. Nechte dusit pod pokličkou asi půl hodiny. Potom osolte a opepřete, ale zatím stačí jen mírně osolit. Zamíchejte, sundejte pokličku a dejte do trouby rozpálené na 160 °C. Nechte péct, až se tekutina zredukuje na polovinu až třetinu původního objemu. Může to trvat 2 – 3 hodiny, ale rozhodně to je velmi důležitý krok k úspěchu. Občas troubu zkontrolujte, pokud se začnou připékat okraje, lehce je vmíchejte dovnitř, ať se vám můžou připéct zase nové, výborně to omáčku ochutí. Asi po 2 hodinách vhoďte nasekanou bazalku.
Když je tekutina vyvařená na požadované množství, vyndejte hrnec z trouby a míchejte, ať se obsah ochlazuje. Pak budete mixovat. Já používám tyčový mixér přímo v hrnci, ale musím si dávat opravdu velký pozor, abych neměla vymalováno a neopařila se. Můžete také po částech přendávat do nádoby pro tyčový mixér a pracovat po porcích, které pak vyklopíte přímo na sítko, které máte nad jiným hrncem, propasírujete a stejně pokračujete do konce. Případně použijte velký mixér. To už je na vás, jen prosím pracujte opatrně. Žhavá kaše dobře ulpívá a umí udělat pořádné puchýře.

Když všechno propasírujete do hrnce, zamíchejte a ochutnejte. Teď je čas pro dosolení, případně mírné oslazení a přidání Balsamica nebo vinného octa. Přiveďte téměř k varu a horkou směs plňte do vyvařených sklenic. Zavíčkujte a v troubě sterilujte Při 100 °C 30 minut. Nechte vychladnout. Pokud se vám některé víčko nechytlo, skladujte v lednici a dříve spotřebujte. Druhá možnost je, pokud máte dost místa v mrazáku nechat vystydnout, naplnit krabičky nebo sáčky a zamrazit.

Žádné komentáře: