čtvrtek 22. října 2015

Snadná kuřecí stehna

Tenhle recept je jen rychlá improvizace, co dům dal, ale jídlo bylo moc dobré.
Potřebujete:
  • kuřecí stehna nebo čtvrtky rozdělené na jednotlivé kusy (horní a dolní stehno), vykostěte podle zvyku, množství záleží na počtu strávníků, já jsem měla 8 celých stehýnek
  • koření na toto množství: 2 ČL uzené papriky, trochu čili, dohromady asi 3 ČL směsi tymiánu, rozmarýnu nebo i oregana
  • sůl, pepř
  • kousek anglické slaniny, ale není nutný
  • 3 - 4 malé cibule na dílky, 4 stroužky česneku na kostičky, obojí podle chutí
  • vývar nebo bílé víno na podlití, množství dle potřeby, an
  • brambory na čtvrtky, množství odhadněte, kolik sníte, je to zcela na vás


Kuřecí porce posolte, opepřete a posypte kořením, připravte si brambory a cibuli. V pánvi nebo přímo v pekáči opečte kuřecí kousky lehce dozlatova. Vyndejte. Pak opečte slaninu a cibulku a vraťte maso, pokud popékáte v pánvi, tak vše přendejte do pekáče. Posolte brambory. Podlijte vývarem nebo bílým vínem, na dně pekáče nechte asi 1 cm tekutiny. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 40 minut přikryté nebo pod alobalem. Pak odkryjte a pečte další půl hodiny. Ke konci můžete přidat stupně na 200 a nechte zezlátnout. V případě potřeby v průběhu pečení podlijte. Podávejte. 

Je to jednoduchá dobrota z jednoho pekáče. 

Podle chuti můžete recept upravovat, můžete péct i s kořenovou zeleninou na kusy nebo s červenou řepou. Dobrá by byla i kapie, olivy a kousek choriza, lehce po španělsku.


Žádné komentáře: