úterý 17. listopadu 2015

Chilli con carne

Výborné jídlo, můžete aplikovat na několik způsobů. Navíc má velkou výhodu, že se dá připravit pro velké množství strávníků, jen případně navýšíte množství ingrediencí, dá se dobře převézt (například na chalupu, na hory a nemusíte hned vyvářet) a je výborné i ohřívané.
Potřebujete:
  • 1 kg hovězího masa (buď kupte mleté, pokud víte, že bude dobré, nebo si maso sami namelte)
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 střední cibule, 6 stroužků česneku
  • směs koření na chilli, bobkový list
  • 1 konzervu sekaných rajčat
  • 2 PL rajského protlaku
  • sůl, pepř
  • konzervu červených fazolí
  • 2 kostičky hořké 70% čokolády
Osmahněte cibulku, česnek a slaninu, až to začne pěkně vonět. Přidejte maso a 2 PL koření, přihoďte bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte rajčata a protlak. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi hodinu, pak vmíchejte fazole, lehce povařte a nechte v chilli rozpustit čokoládu.
Podávejte s vařenou rýží zasypané čedarem a čerstvým koriandrem, pokud máte k dispozici nebo naplňte směsí tortilly, zapečte s čedarem a chilli omáčkou a zakysanou smetanou a máte burrito.


Kořenící směs na chilli con carne
Smíchejte:
  • 4 ČL chilli
  • 2 PL sladké papriky
  • 1 PL uzené papriky
  • 1 PL sušeného česneku
  • 2 PL drceného římského kmínu
  • 2 PL drceného koriandru
  • 2 ČL sušené petrželky
  • 2 PL oregana
  • ½ ČL pepře
  • 1 ČL mleté cejlonské skořice


Do směsi nedávám sůl, dochucuji pak podle receptu a potřeby.

Žádné komentáře: