úterý 3. listopadu 2015

Karamelový dort


Je to mazec, rozhodně nečekejte nic lehkého. Tenhle dort je skutečně karamelový a tím pádem budete vědět, že jste ho jedli. Ale čas od času je třeba si zahřešit. Dort jsem dělala na oslavu narozenin mojí babičky a tu bych rozhodně neuctila dortem z tmavé čokolády.
Těsto není přeslazené, krém a karamel ovšem jsou, jak taky jinak. Pro odpíchnutí od sladké chuti jsem vrstvy korpusu natřela meruňkovou marmeládou, pak teprve krémem.

Na korpus potřebujete:
  •  120 g měkkého másla pokojové teploty
  •  1 hrnek hnědého cukru
  •  3 velká vejce
  •  2 hrnky hladké mouky (opět jsem ji nahradila mou oblíbenou bio hladkou pšeničnou celozrnnou moukou speciál, snad abych si mohla trouchu omluvit ty ostatní hříšky)
  •  1 ČL sody
  •  1 hrnek podmáslí
  •  1 ČL vinného bílého octa
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1ČL sušené pomerančové kůry nebo čerstvá kůra z 1 bio pomeranče (není ale v receptu nutná)

Rozpalte troubu na 180 °C a vytřete si dortovou formu nebo ji vyložte pečícím papírem.
Naprosto nezbytnou podmínkou je, že všechny ingredience budou mít pokojovou teplotu, jen tak se vám těsto a pak samozřejmě hlavně krém nesrazí.
V robotu utřete máslo s cukrem do světle hnědé pěny, pak zpomalte rychlost na minimum a přidávejte vejce, jedno po druhém, teprve když se jedno ztratí v krému, dejte další. Pokud by se vám zdálo, že se vám hmota začíná srážet, přidejte 2 PL z připravené dávky mouky, ve které jste rozmíchali sodu. Po vejcích přisypte zbytek mouky, vanilku a pomerančovou kůru. Nakonec opatrně za stálého míchání přilijte podmáslí.

Dejte těsto do formy, uhlaďte povrch a dejte péct na 30 minut. Po upečení vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí a vyndejte. Nechte vychladnout ve formě.

Na krém potřebujete:
  •  1 ½ hrnku moučkového cukru, ale myslím, že můžete dát i jen 1 hrnek
  •  80 g másla
  •  1 ½ balení cream cheese (můj oblíbený je z Lidlu, dohromady to dělá 300 g)
  •  3 PL slaného karamelu
  •  1 ½ PL jablečného moštu
  •  meruňkovou marmeládu na korpus
  •  slaný karamel na krém i na polévání

Teď opravdu opatrně, krém je velmi citlivá záležitost na sražení. V robotu zatím bez obav můžete třít máslo s cukrem do pěny. Moc to jako pěna nebude, cukru je na máslo dost. Po asi 10 minutách tření zpomalte rychlost a po lžících opatrně přidávejte cream cheese. Zase až po vmíchání jedné lžíce přidejte další. Začne vám vznikat krásně hladký, jemný krém. Když máte asi polovinu sýra v krému, pomalu přilévejte po lžících karamel. Nesmí být horký a musíte stále míchat pomalu a vpracovávat přísady. Nakonec, když máte všechen sýr vmíchaný, přidejte opět pomalinku mošt.

Korpus po vychladnutí rozkrojte na 2 – 3 vrstvy, jak se cítíte. Každou natřete meruňkovou marmeládou, pak krémem. Nakonec krémem potřete buď celý dort, nebo jen nejvyšší patro. Já jsem musela dort transportovat, tak jsem namazala jen vrch. Dejte vychladnout do lednice.

Nakonec, po vychladnutí nepravidelně polijte dort slaným karamelem. 

Tady se můžete vyřádit. Před poléváním je nutné karamelovou omáčku lehce zahřát, aby se dal ze lžíce nalévat.


Dejte chladit do lednice.



































Jednotlivé porce ještě pokapejte karamelem.

Žádné komentáře: