pondělí 9. listopadu 2015

Pohanka s hlívou a tymiánem


Je to velmi prosté, ale velmi lahodné jídlo, navíc i zdravé. Příprava je snadná a rychlá. Pohanka je pro naše zdraví velmi prospěšná a rozhodně se nebojte ji zařadit aspoň občas do jídelníčku. Má svoji specifickou chuť, která ovšem nemusí každému vyhovovat. Pokud patříte mezi ty, komu pohanka nevoní, zkuste ji jednou vzít na milost a dejte si opečenou pohanku (předem vařenou) s česnekem a majoránkou na pánvi na oleji nebo i troše sádla. Její aroma téměř zanikne, pokrm je velmi podobný kroupovým jídlům.
Naše verze bude dnes trochu jemnější, chuť pohanky zůstane zachována. Uvidíte, že si pochutnáte.

Potřebujete (pro 2 osoby):
  •  pohanku – hrnek suché pohanky uvařte podle návodu. Hlavně nezapomeňte, že voda, ve které se pohanka vaří či namáčí se nevylívá, přišli byste o rutin, který se uvolňuje do vody a prospívá vašim cévám. Vaří se v poměru 1 díl pohanky na 1, 5 dílu vody.
  •  300 g hlívy nakrájejte na nudličky
  •  2 stroužky česneku na tenké plátky
  •  snítka tymiánu čerstvého nebo půl ČL sušeného
  •  rostlinný olej
  •  sůl, pepř
  •  sýr typu Fety na posypání


Uvařte pohanku. Já jsem zkusila pohanku namočit ve vodě, nechala jsem ji asi hodinu. Nasákla skoro veškerou vodu a byla téměř měkká, pak jsem ji jen mírně a krátce povařila, byla krásně měkká. 

Do woku dejte 2 PL rostlinného oleje, rozpalte a krátce opečte olej, jakmile začnou okraje plátků lehce žloutnout, vhoďte nakrájenou hlívu a opékejte. Osolte a opepřete. 

Hlíva pustí šťávu a změkne, opékejte dál, šťáva se vyvaří a hlíva začne postupně zlátnout. Ještě chvíli vydržte a opečte hlívu pěkně dozlatova. Pak vhoďte uvařenou pohanku, přidejte ještě 2 PL oleje a opékejte dále, občas promíchejte. 

Nakonec přidejte natrhaný tymián. Pokud použijete tymián sušený, vhoďte ho už na začátku k hlívě.

Podávejte posypané sýrem. 

Žádné komentáře: