Většinou nemám čas a vařím tuhle polévku jako rychlovku z podušené dýně, která je připravená za chvíli. Dnes jsem si čas udělala a dýni předpekla. Polévka je pak mnohem voňavější, sama o sobě je pečená dýně k ujídání jako dělaná.
Potřebujete:
- dýni, můžete použít různé druhy, já jsem měla 3 menší dýně Hokkaido
- sůl, pepř, olivový olej na pokapání dýně
- 1 cibuli
- 2 PL rostlinného oleje nebo ghí
- ¾ - 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
- 250 ml kokosového mléka
- citrónová šťáva podle chuti
- dýňová semínka a dýňový olej k podávání (není nutné, ale velmi dobré)
- trochu zakysané smetany
- opečené kostičky chleba nebo jiného pečiva
Rozpalte troubu
na 200 °C.
Dýni nakrájejte
na dílky, dejte na plech, posolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte
do trouby na 30 minut, někdy je třeba tak 10 minut přidat, aby kousky byly lehce
opečené na okrajích. Pak plech vyndejte z trouby a nechte dýni lehce
zchladnout. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Do velkého hrnce
dejte zesklovatět cibuli na olej. Přidejte pyré z dýně, bobkový list a
zalijte vývarem, povařte asi 10 minut. Přilijte kokosové mléko, krátce povařte
a osolte, opepřete podle chuti, záleží i na tom, jestli jste měli slaný vývar.
Pak polévku odstavte a nechte mírně zchladnout. Vylovte bobkový list a
rozmixujte na hladký krém buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem v hrnci.
Podle potřeby možná budete muset přilít vývar nebo vodu k dosažení
požadované konzistence.
Dýňová semínka
lehce opražte nasucho.
Žádné komentáře:
Okomentovat