pátek 27. listopadu 2015

Polévka z pečené dýně


Většinou nemám čas a vařím tuhle polévku jako rychlovku z podušené dýně, která je připravená za chvíli. Dnes jsem si čas udělala a dýni předpekla. Polévka je pak mnohem voňavější, sama o sobě je pečená dýně k ujídání jako dělaná.

Potřebujete:
  •  dýni, můžete použít různé druhy, já jsem měla 3 menší dýně Hokkaido
  •  sůl, pepř, olivový olej na pokapání dýně
  •  1 cibuli
  •  2 PL rostlinného oleje nebo ghí
  •  ¾ - 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  •  1 bobkový list
  •  250 ml kokosového mléka
  •  citrónová šťáva podle chuti
  •  dýňová semínka a dýňový olej k podávání (není nutné, ale velmi dobré)
  •  trochu zakysané smetany
  •  opečené kostičky chleba nebo jiného pečiva

Rozpalte troubu na 200 °C.
Dýni nakrájejte na dílky, dejte na plech, posolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby na 30 minut, někdy je třeba tak 10 minut přidat, aby kousky byly lehce opečené na okrajích. Pak plech vyndejte z trouby a nechte dýni lehce zchladnout. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

Do velkého hrnce dejte zesklovatět cibuli na olej. Přidejte pyré z dýně, bobkový list a zalijte vývarem, povařte asi 10 minut. Přilijte kokosové mléko, krátce povařte a osolte, opepřete podle chuti, záleží i na tom, jestli jste měli slaný vývar. Pak polévku odstavte a nechte mírně zchladnout. Vylovte bobkový list a rozmixujte na hladký krém buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem v hrnci. Podle potřeby možná budete muset přilít vývar nebo vodu k dosažení požadované konzistence.

Dýňová semínka lehce opražte nasucho.

Polévku podávejte s troškou zakysané smetany, posypanou semínky, opečeným chlebíkem a zakápnutou dýňovým olejem.

Žádné komentáře: