neděle 1. listopadu 2015

Slaná karamelová omáčka neboli salted caramel sauce


Už jsem o ní psala ve svém úplně prvním příspěvku na blog, kterým byl banánový cheesecake. Omáčka je v tomto receptu zárukou úspěchu, taková třešnička na dortu, bez které je efekt poloviční. Omáčku ale můžete použít na mnoho jiných dezertů, na štrůdl, různé jablečné podzimní a zimní dezerty, na poháry nebo kávové speciality. Dělala jsem ji už mnohokrát, vždycky jsem někde vyštrachala papírek s poměrem ingrediencí. Receptů na zejména amerických stránkách najdete nepřeberně. Rozhodla jsem se sem recept nakonec dát i kvůli sobě, příště nemusím hledat papírky. Snad se i vám bude hodit.
Základní rozpis je na asi 250 ml hotové omáčky. Množství ingrediencí můžete samozřejmě násobit. Omáčku skladuji v lednici a vydrží opravdu dost dlouho, 2 měsíce určitě, jsem si prakticky jistá, že jsme měli i starší. Jen před podáváním ji i ve skleničce dám na chviličku na malý výkon do mikrovlnky, aby byla řidší lépe se nalévala.

Potřebujete: 
  •  200 g cukru krupice (bílého, ale určitě se chystám vyzkoušet i jinou verzi, tak budu informovat, až k tomu dojde)
  •  80 g másla, lépe pokojové teploty, nakrájené na kostky
  •  120 ml šlehačky
  •  asi 1 ČL mořské soli, nejlépe přímo mletá z mlýnku nebo Fleur de sel, pokud máte, ale není to úplně nejlevnější surovina a mletá mořská sůl vám velmi dobře poslouží také.

Postup je velmi jednoduchý, ale POZOR - bude to horký!!!
Buďte velmi opatrní, hlavně NEOCHUTNÁVEJTE. Vydržte až do konce, až omáčka mírně zchladne.

Do hrnce s tlustým dnem nebo do hluboké pánve nasypte cukr a dejte na mírný oheň. 

Nechte bez míchání, cukr se po asi 5 minutách bude u dna tavit.

Cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Zmírněte plamen a hlídejte, jen lehce promíchejte, pokud hnědne rychleji ale jinak nemíchejte. Cukr bude tmavnout.

Požadovaná barva je tmavě medová až kaštanová. Celé to může trvat kolem 5 minut, záleží na ohni. Buďte velmi pozorní, teď se může všechno pokazit, karamel se spálí jedna dvě. Potřebujeme jej ale tmavší kvůli chuti, když necháte karamel úplně světlý, nebude mít výsledná omáčka tu správnou chuť. Na obrázku mám barvu ještě světlejší než nakonec chceme, ale musela jsem včas nechat focení, abych neměla ukázku spáleného karamelu.

Po dosažení požadované barvy sundejte hrnec z plotny a postavte na vál nebo jinou vhodnou neujíždějící podložku na linku a chvíli, tak půl minuty až minutu jej nechte chladnout.

Pak vhoďte máslo a míchejte, začne to divoce bublat.

Míchejte a míchejte, beru si ke konci metličku. Když máte rozmícháno, vlijte šlehačku. Zase se vám směs začne vařit, tentokrát jemnými bublinkami. 

Míchejte metličkou. Omáčka teď bude už krásně hladká. 
Nakonec zamíchejte sůl. Nalijte do skleničky.






Žádné komentáře: