Tenhle dezert
jsem před lety čas od času dělávala. Při zkoušení nových věcí se na něj tak
nějak pozapomnělo. Až teď přišla jeho chvíle, manžel kroužil po domě a
evidentně ho honila mlsná. Nebyli jsme o víkendu doma, takže ani nebyl
v zásobě žádný koláč. Dotaz byl směřován na něco teplého, třeba horkou
čokoládu. Takže bylo jasné, že je třeba oprášit tenhle starý recept. Jako
většina mých oblíbených receptů je i tenhle moučník geniálně jednoduchý.
Z dávky zde uvedené naplníte 4 zapékací mističky o průměru asi 6 cm, ale
doporučuji použít i menší a udělat jich 6, lépe se vyrovnáte s konzumací :-)
Potřebujete:
- 125 g tmavé 70 % kvalitní čokolády
- 125 g másla
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- špetku soli
- 3 PL hladké mouky
Formičky vymažte
a vysypte moukou.
Troubu rozpalte
na 200 °C.
Máslo
s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni nebo jako já v mikrovlnce na 600
W 1 minutu, to se rozpustí máslo.
Pak promíchejte a dejte ještě na 1 minutu. Už bude vše tekuté, jen směs promíchejte metličkou. V robotu ušlehejte
vejce s cukrem do světlé, hutnější pěny. Opatrně promíchejte s moukou
se solí. Nakonec vlívejte čokoládovou směs a obracejte v míse, až se obě
směsi spojí.
Naplňte do
formiček a dejte do trouby.
Nastavte čas na
14 minut.
To by byla
ideální doba na vyndání. Mně se ale zdála upečená krustička moc tenká, tak jsem
ještě 3 minuty přidala. Býval by původní čas stačil, uvnitř by bylo více
opravdu tekutého obsahu.
Po upečení
mističky vyklopte na talířek, můžete ozdobit ovocem nebo šlehačkou. Podávat se
dá i se zmrzlinou nebo jen pocukrovat z čistě estetických důvodů.
Tenhle dezert si
musíte užít, ponořit se do té lahody a vypnout úplně mozek. Zapomeňte,
z čeho je připravený, nepočítejte kalorie, žijte s čokoládou na jazyku.
Žádné komentáře:
Okomentovat