sobota 12. prosince 2015

Čokoládové košíčky - molten cakes

Tenhle dezert jsem před lety čas od času dělávala. Při zkoušení nových věcí se na něj tak nějak pozapomnělo. Až teď přišla jeho chvíle, manžel kroužil po domě a evidentně ho honila mlsná. Nebyli jsme o víkendu doma, takže ani nebyl v zásobě žádný koláč. Dotaz byl směřován na něco teplého, třeba horkou čokoládu. Takže bylo jasné, že je třeba oprášit tenhle starý recept. Jako většina mých oblíbených receptů je i tenhle moučník geniálně jednoduchý. Z dávky zde uvedené naplníte 4 zapékací mističky o průměru asi 6 cm, ale doporučuji použít i menší a udělat jich 6, lépe se vyrovnáte s konzumací :-)

Potřebujete:
  •  125 g tmavé 70 % kvalitní čokolády
  •  125 g másla
  •  2 vejce
  •  150 g cukru krupice
  •  špetku soli
  •  3 PL hladké mouky

Formičky vymažte a vysypte moukou.
Troubu rozpalte na 200 °C.
Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni nebo jako já v mikrovlnce na 600 W 1 minutu, to se rozpustí máslo. 

Pak promíchejte a dejte ještě na 1 minutu. Už bude vše tekuté, jen směs promíchejte metličkou. V robotu ušlehejte vejce s cukrem do světlé, hutnější pěny. Opatrně promíchejte s moukou se solí. Nakonec vlívejte čokoládovou směs a obracejte v míse, až se obě směsi spojí.
Naplňte do formiček a dejte do trouby.

Nastavte čas na 14 minut.

To by byla ideální doba na vyndání. Mně se ale zdála upečená krustička moc tenká, tak jsem ještě 3 minuty přidala. Býval by původní čas stačil, uvnitř by bylo více opravdu tekutého obsahu.

Po upečení mističky vyklopte na talířek, můžete ozdobit ovocem nebo šlehačkou. Podávat se dá i se zmrzlinou nebo jen pocukrovat z čistě estetických důvodů.


Tenhle dezert si musíte užít, ponořit se do té lahody a vypnout úplně mozek. Zapomeňte, z čeho je připravený, nepočítejte kalorie, žijte s čokoládou na jazyku.

Žádné komentáře: