Když jsme byly
se sestrou malé, mamka nám dělávala čas od času opečené ve vajíčku namočené toustíky
z veky plněné tvarohem, které se pak obalily v moučkovém cukru. My jsme
to milovaly. Chutnají totiž skvěle, i když to není zrovna ideál zdravé výživy (zas tak zlé to taky nebude - vejce, tvaroh :-).
Ale my jsme vyrůstaly v době, kdy v obchodech vládly olejovky a
kyselé okurky. Navíc ve městě, takže nějaké pěstování si čehokoli nepřipadalo v úvahu.
Bylo umění neustále něco vařit a vymýšlet jídla, abyste měli stravu pestrou a navíc
vyváženou. Pamatuji si, jak jsem si občas kupovala šumák nebo vitakolu v prášku,
či jak se to jmenovalo a pak jsem do toho strkala prsty a olizovala je. Hnědé
ruce, hnědý jazyk nebo plná pusa pěny ze šumáku. A já teď nadávám svému synovi,
že si koupí brambůrky.
Ale abych se
vrátila k dezertu, napadlo mě, vyzkoušet něco podobného s vánočkou. Je
to vlastně takový french toast. Pokud máte dost vánočky, což já většinou ano, u
jedné totiž nezůstane, byla by hned pryč, tak můžete dezert zkusit.
Potřebujete:
- vánočku
- tvaroh nebo ricottu
- cukr do tvarohu
- vajíčko nebo dvě na namočení toustu
- vanilkový extrakt, citrónová šťáva případně do ricotty
- máslo nebo rostlinný neutrální olej na opékání nebo ghí
- na polévání toustu, co máte rádi nebo po ruce.- Já jsem použila borůvkovou marmeládu, která nezhoustla, ideální omáčka na dezert. Pak jsem zalila vanilkovou omáčkou, kterou jsem ovšem nedělala, měla jsem doma šodó v krabičce. Ostuda, já vím, ale občas se stane a něco podobného zkrátka použiji, hlavně, když nemáte nebo nechcete trávit moc času v kuchyni, můžete si to omluvit. Zalít ale můžete i rozvařeným ovocem. Protože je to dezert víceméně hlavně sladký, je vhodné omáčku mít spíše svěží chuti, ať se neulepíte docela.
Postup je
velesnadný. V tvarohu rozmíchejte trochu cukru a vanilkového extraktu,
stačí jen malinko, odrazit chuť. Pokud použijete ricottu, dejte trochu
citrónové šťávy. Natřete plátek vánočky náplní a slepte s druhým, pak celý
toust namočte ve vajíčku. Smažte na oleji, ghí nebo másle, ale zvolna, ať se
vám celý pěkně prohřeje a krásně opečou okraje.
Servírujte s čím
jste se rozhodli.
Žádné komentáře:
Okomentovat