čtvrtek 3. prosince 2015

Krémová zeleninová polévka s mangoldem

Teď je ten správný polévkový čas. A zase mangold, jistě - úroda zkrátka byla. Zajímavé je, že většina rostlin co mám na zvýšeném záhonu, neboli také ubikaci pro hryzce, je odspodu sežraná, ale úplně. Přesto v chladném a vlhkém počasí to na listech ani nebylo poznat. Takže si říkám, že je tam uchovaný jako v lednici a nakonec ještě třeba obrazí. Pokud dříve nezmrzne. 
Jinými slovy jsem dnes nasbírala mísu mangoldu, mix zeleného a červeného. 

Protože jsem chtěla polévku krémovou a světlejší (i když je to jen čistě estetický a tím pádem i tak trochu nesmyslný požadavek), mangold jsem asi 3 minuty povařila v nesolené vodě. Ta byla ve výsledku krásně sytě vínová :-).
A teď k polévce.

Potřebujete:
  •  1 větší petržel
  •  1 větší mrkev
  •  1 střední cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  4 PL červené loupané nepůlené čočky (ale lze i vynechat, případně dát půlenou, stejně se rozvaří)
  •  30 g másla
  •  3 PL bílé mouky, tady jsem ji použila, ač jinak raději dávám celozrnnou nebo špaldovou mouku. Pokud budete mít bio mouku, tím lépe.
  •  1 ČL sušeného tymiánu nebo 2 PL čerstvého
  •  1 bobkový list
  •  1 ½ litru zeleninového nebo kuřecího vývaru nebo vody + bio bujón v kostce
  •  1 kelímek zakysané smetany
  •  2 hrsti strouhaného sýru parmezánového typu plus na každý talíř 1 PL
  •  sůl, pepř
Zeleninu, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. 

Máslo rozpusťte v hrnci, osmahněte na něm zeleninu, přidejte tymián, bobkový list a opékejte na středním plameni dozlatova. 
Vmíchejte čočku.

Pak přidejte mouku a osmahněte.
Až bude směs vonět, zalijte ji studeným vývarem nebo vodou s kostkou bujónu. Intenzivně míchejte, ať se vám neudělají hrudky, ale jde to celkem bez problémů. Osolte, opepřete a vařte asi 20 až 30 minut, až je zelenina a čočka úplně měkká.
Mezitím si nakrájejte spařený mangold na kousky či kusy, podle toho, co preferujete. 

Mám ráda, když je polévka taková hrubá, rustikální, řekněme selská. Ovšem jako zviřátka ze statku budete pak i vy při jídle. Velké kusy listů sice vypadají dobře na pohled, ale jíst se to moc nedá, budete mít polévku až za ušima. Tak opatrně.
Když je zelenina uvařená, přidejte do hrnce mangold a povařte už jen krátce. Vmíchejte zakysanou smetanu a strouhaný sýr. 

Dosolte, pokud je potřeba, ale až po přidání sýru.
A máte hotovo. Na talíři posypte zase ještě sýrem. 

Pokud byste se chtěli hodně rozšoupnout, připravte si krutonky, případně ztracené vejce. Vzhledem k tomu, že začínám vařit v půl 7 večer a chceme jíst co nejdříve a ještě mám jídlo vyfotit, tak žádné krutonky nebudou.
A basta.


Žádné komentáře: