čtvrtek 17. prosince 2015

Ořechové medailonky babičky Květy


Tohle cukroví bylo jednoznačným favoritem a úplně nejlepším cukrovím mého dětství. Naprosto vynikající medailonky musela babička dělat z několika dávek, když teď vidím, kolik jich je z jedné dávky, tak nechci odhadovat, kolik kousků dělala pro nás babička. Měly jsme je se sestrou nejraději a jako děti jsme samozřejmě neřešily, kolik cukroví jíme. I teď bych mohla sednout k talířku a jet, jenže už mám zábrany, bez kterých se ovšem ve svém věku neobejdu. Cukroví babička pak ještě dlouho dělala, i když jsme vyrostly. Teď je jí 95 let a už předala štafetu medailonků dále. Pár let je dělá mamka, jsou tradičně výborné, ale shodly jsme se, že nejsou úplně stejně žvýkavé jako ty babiččiny. A došly jsme k závěru, že to bude metodou šlehání bílků. Zatímco ve starém receptu nemohlo být myšleno, že se mají bílky ušlehat v robotu, tak teď si to ani nikdo jinak neumí představit. A babička právě vždycky bílky šlehala v misce pěkně růčo (nebo rúčo? víme, co je správně?). Originální medailonky jsou právě po rozležení v centru žvýkavé, prostě lahůdka. Chutí jsou ale výborné vždy, ať jsou nebo nejsou optimální struktury. Dobrota to je pokaždé.
Rozhodla jsem se zkusit kompromisní řešení a nešlehat ručně ale v robotu - v Kitchenaidu základním pádlem na pomalé otáčky, tak max. 2 stupeň, v podstatě si myslím, že to zhruba může odpovídat ručnímu pohybu.

Potřebujete:
  •  2 bílky
  •  80 g cukru, použila jsem krupici
  •  80 g mletých vlašských ořechů

Bílky s cukrem se třou v misce půl hodiny (já v robotu pomalu stejně dlouhou dobu). Vznikne jemná, hutná a pomalu přetékající pěna spíše charakteru husté omáčky. Ne sníh.

Pak přimíchejte ořechy. 

Přikryjte a dejte do lednice odpočívat do druhého dne.

Vyndejte druhý den z lednice. Dole se mi oddělilo malé množství bílku, tak jsem ho trochu odebrala lžičkou a zbytek zamíchala opatrně do těsta. Lžičkou dávejte na plech malé hromádky asi tak lžičku na jednu.

Sušte v troubě asi 40 minut při 110 °C a dalších 10 – 15 minut při 120 °C. Pak nechte vychladnout a opatrně sundejte z papíru.


Medailonky slepujte krémem. Na krém potřebujete:
  •  70 g změklého másla
  •  50 g moučkového cukru
  •  50 g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a lehce zchladlé
  •  1 žloutek pokojové teploty
  •  trochu rumu

Vyšlehejte cukr s máslem a žloutkem do pěny, pomalu přidávejte čokoládu, nakonec rum.

Medailonky jsou fakt boží, nevím, jestli se ještě trochu rozleží, ale už teď jsou, řekla bych, na půl ideální cesty. A chutnají vážně skvěle.



Žádné komentáře: