Potřebujete:
- 100 g měkkého másla
- 1 vejce
- 100 g cukru (dala jsem moučku)
- špetku soli
- 125 g opražených lískových oříšků
- 150 g hladké mouky
- 1 žloutek na potření
Pozor, všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!
Vyšlehejte máslo, až vám budou navrchu zůstávat
špičky, pak přidejte vajíčko s cukrem a špetkou soli za opatrně vpracujte do
másla. Můj domácí mazlíček Kitchenaid umí míchat opravdu pomalu, tak jsem to
nechala na něm. Stejně se mi máslo a vajíčko začínalo velmi mírně oddělovat.
Tak jsem vzala celou míchací mísu a dala ji do hrnce s teplou vodou a krém jen
pomalu promíchávala špachtlí. Krásně se hned spojil. Tak jsem ho ještě chvíli
míchala a pak dala ještě promíchat rychleji robotem. Přidejte oříšky,
které jste nejdříve nasucho opražili na pánvičce, aby krásně voněly. Já jsem
svoje pak nasekala v robotu, aby byly hrubší než jemně mleté, asi jako kuskus.
Pak do krému vpracujte mouku. Těsto je měkké, má spíše krémovou konzistenci,
dejte je do lednice aspoň na hodinu chladit.
Zapněte troubu na 180 °C, horní a dolní pečení.
Vyndejte z lednice. Já jsem si pod těsto dala
potravinovou fólii, lehce ji posypala moukou, na to jsem dala těsto a zase mírně
posypala a dala jsem další vrstvu fólie a těsto vyválela na asi 7 mm
plát. Pak nakrájejte na proužky 1 cm široké a 5 cm dlouhé.
Těsto rychle měkne,
jak se zahřívá. Nabírejte nudličky kuchyňskou stěrkou a dávejte na plech.
Pracujte rychle. Nechejte mezi nimi asi 5 mm prostor. Potřete žloutkem
rozmíchaným se lžičkou vody.
Dejte do trouby, pečte 8 - 10 minut dozlatova, ke
konci hlídejte, každá trouba je jiná a záleží i na tloušťce tyček.
Výsledek je vynikající. Chutnají báječně. Konzistence
je spíše křehká na rozdíl o originálních tyček, které jsou tvrdé. Určitě ještě
budu na receptu pracovat a trochu experimentovat, jestli se mi podaří
originální struktuře více přiblížit. Ale i tak jsou tyčky luxusní cukroví nejen
k vánočnímu mlsání.
Žádné komentáře:
Okomentovat