V receptech na cukroví se používají nesolené loupané pistácie. Já jsem na svoje narazila při přerovnávání šuplíku v mrazáku. Jsou docela drahé, ale zase jich není potřeba moc a cukroví je opravdu exotické, stojí za vyzkoušení. Koupila jsem svoje před časem v akci a aktuálně jsem je nepotřebovala. Znáte to, když to bylo tak výhodné… Samozřejmě jsem na ně zapomněla, takže o sobě daly samy vědět v tu nejlepší dobu.
Hledala jsem na
internetu recepty jako divá, ale moc úspěšná jsem nebyla. Nechtěla jsem vyloženě sušenky
nebo klasické cukroví s pistáciemi, které také musí být také výborné. Měla jsem
představu něčeho exotičtějšího. Nakonec jsem ale měla štěstí a podařilo se mi
najít dva recepty, které se zdály opravdu zajímavé.
Protože jsem měla
pistácií 200 g, tak jsem si je rozdělila a tím pádem dělala jen z menších dávek.
Uvedu moje redukované dávky, pokud byste chtěli zkoušet z většího množství
(určitě vyzkoušejte aspoň něco, cukroví je naprosto úžasné), násobte podle
toho, kolik budete mít pistácií.
Pistáciové
bochánky s růžovou vodou
Hned předem
musím upozornit, že se u mého receptu stalo něco jinak a nevyšly mi bochánky,
ale placičky. To ale vůbec nevadí, chutnají fantasticky, tak je uvádím.
Potřebujete:
- 75 g mletých nesolených pistácií (pomelte nebo nasekejte v robotu úplně na jemno (nebo jako já v mlýnku na kafe)
- celé pistácie na zdobení (z tohoto množství těsta jsem udělala do 20 sušenek, tedy bochánků dle originálu)
- 30 g hnědého cukru
- ½ ČL růžové vody (bývá k dostání v prodejnách s exotickými potravinami, na internetu a není drahá). Krásně voní, člověk by se tím hned celý pomazal. Pokud byste neměli, dejte vanilkový extrakt.
- 1 žloutek
- ¼ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- 1 PL másla
- moučkový cukr na obalení
Troubu rozpalte
na 180 °C.
Smíchejte mleté
pistácie, cukr, prášek do pečiva. Přidejte růžovou vodu a žloutek. Máslo
přidejte nadrobené na kousky a vše zpracujte nejlépe v robotu do lepivého
těsta. Dejte jej do misky a aspoň půl hodiny nechte chladit v lednici.
Pak vykrajujte lžičkou porce, ty obalte v moučkovém cukru a udělejte kuličky.
Nechejte je na talířku opět půl hodiny v lednici. Pak dejte kuličky na plech dostatečně daleko od sebe. Podle autorky receptu by se měly nafouknout do bochánku. Mně se ale roztekly do placaté úhledné sušenky. Takže počítejte i s touto variantou a dopřejte jim místo. Nakonec vmáčkněte opatrně do kuličky celou pistácii.
Pak vykrajujte lžičkou porce, ty obalte v moučkovém cukru a udělejte kuličky.
Nechejte je na talířku opět půl hodiny v lednici. Pak dejte kuličky na plech dostatečně daleko od sebe. Podle autorky receptu by se měly nafouknout do bochánku. Mně se ale roztekly do placaté úhledné sušenky. Takže počítejte i s touto variantou a dopřejte jim místo. Nakonec vmáčkněte opatrně do kuličky celou pistácii.
Dejte péct do
trouby na 10 minut. Placičky jsem měla za tuto dobu krásně růžové. Bochánky by
možná potřebovaly o 2 – 4 minutky déle, kdyžtak hlídejte, ať se vám nepřipálí.
Nechejte vychladnout.
Italské pistáciové cukroví
Nechejte vychladnout.
Italské pistáciové cukroví
Tady jsou pistácie kombinované s mletými mandlemi. Ani v jednom cukroví není mouka, oba druhy jsou bezlepkové.
Potřebujete:
- 75 g jemně mletých pistácií plus asi 20 g navíc nasekaných na hrubší kousky na obalování kuliček
- 45 g hnědého cukru
- 45 g mletých mandlí
- 1 bílek z menšího vajíčka (25 g)
Vše zpracujte do
hmoty. Taky se lepí, ale méně, kuličky pomocí lžičky můžete tvarovat hned.
Obalujte v mletých pistáciích a dávejte na plech.
Lehce zatlačte na kuličku a mírně ji tak zploštěte.
Dejte opět do trouby rozpálené na 180 °C na 10 – 12 minut.
Obalujte v mletých pistáciích a dávejte na plech.
Lehce zatlačte na kuličku a mírně ji tak zploštěte.
Dejte opět do trouby rozpálené na 180 °C na 10 – 12 minut.
Obojí cukroví se
dá krásně stihnout v jedné době. Těsta jsou hotová jedna dvě. My jsme z obojího
nadšeni, moc nám chutná a manžel už navrhoval, že bych mohla udělat víc, tohle
nám totiž do Vánoc asi nevydrží, takže asi budu muset přikoupit pistácie :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat