Jednoduchá
dobrota, kterou zvládnete uvařit za půl hodiny. Navíc po Vánočním bohatém menu se hodí trochu, řekněme skromnější jídlo.
Potřebujete pro
2 – 3 střídmé jedlíky:
- 250 tvarohu, kupuji hrudkovitý, nadýchaný tvaroh farmářského typu, na ten ve vaničce zapomeňte, kdyžtak může být tvaroh v kostce
- 125 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 30 g másla
- velká hrst sekaných vlašských ořechů
- moučkový cukr a skořice na posypání
Nejdříve si
připravte ořechy. Nasekejte je nahrubo a lehce opražte na nasucho na pánvi.
Druhá možnost (to jsem udělala já) je, že dáte na pánev nasucho pražit na
střední oheň ořechy, shrňte je na polovinu pánve. Na druhou půlku nasypte
lžíci cukru krupice a nechte jej rozpustit, je to za chvíli. Hlídejte a občas
promíchněte ořechy. Pak do rozpuštěného cukru dejte lžičku másla, nechejte
rozpustit a vše svižně promíchejte s ořechy. Pokud je ještě třeba,
krátce opékejte, ale pozor, připálíte to raz dva. Pak ořechy vyklopte na talíř,
ať se zchladí. Je to velmi dobré a snadné, jen musíte být opatrní ohledně
připálení. Celý proces trvá pár minutek.
Dejte si vařit hrnec vody, mírně osolte.
Z tvarohu, mouky, vajíčka a špetky soli zadělejte těsto.
Rozdělte na 3 – 4 díly, udělejte válečky v průměru asi 2 cm.
Dejte si je vedle sebe a dlouhým nožem všechny najednou nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm. Z těch pak ušoulejte šišky.
Hoďte do vařící osolené vody a po vyplavání na povrch ještě krátce vařte, tak 3 minutky.
Rozdělte na 3 – 4 díly, udělejte válečky v průměru asi 2 cm.
Dejte si je vedle sebe a dlouhým nožem všechny najednou nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm. Z těch pak ušoulejte šišky.
Hoďte do vařící osolené vody a po vyplavání na povrch ještě krátce vařte, tak 3 minutky.
V malém kastrůlku
si rozpusťte asi 30 g másla.
Žádné komentáře:
Okomentovat