Každý nemá rád klasickou vánoční rybí polévku. My jsme ji doma vždycky dělávali a u rodičů na stole nebude chybět. Já ji miluji. Můj muž míval doma zase hrachovku. Naši kluci by rybí polévku se vším, co k tomu patří (jikry, mlíčí a tak dále) oďubovali, tak ji nepřipravuji. Míváme různé jiné krémové a zeleninové polévky. Jednou z nich je i krémová rybí. Polévka je velmi
jednoduchá, výsledek ale stojí za to. Hodně muziky s minimální námahou.
- rybí filet - měla jsem pstruha lososovitého, ale může být i jiná ryba, kterou máte rádi, nepotřebujete ani velký kus, polévka bude jemná s lehkým rybím aroma
- 2 pastiňáky nebo petržele
- 4 až 5 brambor
- 1 cibuli, 1 stroužek česneku, kus pórku
- 1 plnou PL mouky, sůl, pepř, bobkový list, kuličku nového koření, špetku muškátového oříšku
- trochu citrónové kůry do polévky a šťávy nakonec
- zelená petrželka nebo trochu kopru
Zeleninu
nakrájejte na kostičky, vše lehce pomalu osmahněte na másle, až směs začne
vonět a jen lehce zlátnout. Pak přisypte mouku a velmi lehce osmahněte. Vše na
mírném ohni, ať základ nepřipálíte.
Zalijte asi 1, 5
litrem studené vody, voda by měla být asi 3 cm nad zeleninou. Zamíchejte,
osolte, opepřete, přidejte koření kromě muškátového oříšku. Když je zelenina
skoro měkká, přidejte do polévky celý rybí filet. Je výhodou, pokud je s kůží,
drží dobře pohromadě. Povařte 10-15 minut lehkým varem. Pak filet a koření
opatrně vyjměte.
Polévku nechte
mírně zchladnout, rozmixujte. Pokud spěchám, dělám to tak, že vodu sliji do
hrnce a samotnou zeleninu pak umixuji tyčovým mixérem a promíchám zpět s
vývarem. Strouhněte trochu muškátového oříšku. Podle chuti kápněte citrónovou
šťávu. Dala jsem nakonec i lžíci kopru z mrazáku. Dejte na talíře a natrhejte na kousky rybí maso z filetu. Ozdobte petrželkou, pokud máte. Podávejte s na másle osmahnutou houstičkou.
Polévka je
opravdu lahodná a chutná i odpůrcům české klasiky :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat