pátek 1. ledna 2016

Čočka se zeleninou a bylinkami


Na Nový rok se čočka prostě vaří. Prý aby byly v příštím roce peníze. Tak jistě, asociace se zlaťáky tu může být. Ale já si myslím, že to je i proto, že po svátečních dnech plných jídla prostě lidé potřebovali nohama zpátky na zem a začít zase pojídat to, na co byli zvyklí v běžném životě. Že čočka připomíná peníze je jen o důvod víc, proč se k ní přiklonit.

Čočku mám osobně moc ráda, naši kluci ji zrovna nemusí, ale s tím už nebojuji. Dneska jsem se rozhodla pro čočku víceméně po italsku. Je to výborná obměna, pochutnáte si. Vařila jsem tentokrát ze zelené čočky, kterou jsem předem namočila v noci a ráno připravovala. Čočku namáčet ani nemusíte, ale když to uděláte aspoň půl hodiny předem, budete mít snazší vaření. Pokud máte namočeno přes noc, je doba vaření zhruba 20 – 30 minut. Nesolíme při vaření, ale až po změknutí čočky.

Potřebujete:
  •  1 balíček čočky dle vašeho výběru, ale musí jít o neloupanou čočku a jinou než červenou (300 – 500 g)
  •  2 mrkve
  •  1 petržel nebo pastiňák
  •  1 červená cibule
  •  4 stroužky česneku
  •  1 červená čili paprička, ale není povinná, je tam spíš kvůli barvě, můžete nadrobno nakrájet i červenou kapii
  •  nesolený vývar nebo voda na zalití čočky při vaření
  •  1 sklenka domácí omáčky na těstoviny (připravila jsem si v létě) nebo domácího kečupu. Pokud nemáte, nic se neděje, dejte 1 konzervu sekaných rajčat a 3 PL rajského protlaku.
  •  4 – 5 větviček čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného
  •  3 malé bobkové listy
  •  2 špetky římského kmínu
  •  sůl
  •  klobása nebo pečené maso nebo opečené uzené tofu či tempeh (my jsme měli smetanovou domácí klobásu lehce opečenou)


Namočte čočku na dobu, kterou máte k dispozici, pak vodu slijte, čočku propláchněte.

Veškerou zeleninu nakrájejte na kostičky, dejte na oleji nebo na sádle opékat dozlatova, pomalu ať se pěkně provoní a zkaramelizuje.

Pak přidejte namočenou čočku. 

Krátce osmahněte a zalijte vodou nebo vývarem zhruba do třetiny výšky obsahu hrnce. Přidejte rajskou omáčku nebo rajčata s protlakem. Pokud nemáte předem namočenou čočku, budete v průběhu vaření přilívat vodu podle toho, jak bude třeba, dokud čočka nezměkne. Přidejte bylinky, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte. Asi za 15 – 20 minut zkuste čočku a zkontrolujte, jestli se vám nevyvařila a nevsákla všechna voda.

Když je čočka měkká, odkryjte a osolte podle chuti. Budete - li podávat s klobáskou, můžete ji na chvíli dát do čočky povařit. Tekutinu v hrnci vyvařte na minimální množství. Naopak, pokud byste se rozhodli podávat čočku v této podobě jako polévku, tak přidejte vývar podle potřeby. Tady v tomto receptu není možné určit přesné množství ingrediencí, záleží na čočce a na tom, jak hodně tekutiny spotřebuje při vaření. Taky každý má jinak čočku rád. 

My ji jako kaši neděláme, ale naopak někomu může více rozvařená chutnat. Je tu velký prostor pro improvizaci a recept slouží spíše jako inspirace, pokud chcete zkusit čočku jinak než klasicky na kyselo.

Žádné komentáře: