úterý 19. ledna 2016

Hovězí guláš se sušenými hříbky


Guláš, to je klasika, nikdy nezklame, pokud máte dobré maso, nemusíte se bát. Většinou vařím guláš, když čekám více hostů, o kterých vím, že nejsou na velké experimenty a chci, aby si pochutnali. Nebo, když se jedeme rekreovat a po dlouhé cestě bude hlad a dobré jídlo je dobré jídlo. Nebo zkrátka je chuť na guláš v různých podobách. Tento je se sušenými hříbky.

Potřebujete:
  • 1 kg hovězí kližky na kostky
  • půl kila cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • majoránku, sladkou papriku, drcený kmín
  • sůl, pepř
  • 1 PL rajského protlaku
  • vodu nebo vývar
  • 2 hrsti sušených hub

Na oleji nebo na sádle osmahněte cibulku, slaninu a česnek, přidejte maso, po menších dávkách, aby se hrnec příliš neochladil, maso by se mělo opéct, zatáhnout, aby neztratilo šťávu. Pak zasypte asi lžící majoránky, papriky, přidejte kmín, houby a protlak. Osolte, opepřete. Zalijte vodou tak aby maso zůstalo těsně nad hladinou, tj. není celé ponořené.
Vařte na mírném ohni do měkka, v papiňáku to bude rychlejší.

Pak ochutnejte omáčku a dle potřeby dochuťte, zasypte asi lžící mouky a provařte. Já na zahuštění používám starší chleba z kvásku, když ještě není úplně tvrdý a dá se strouhat. Použiji asi hrst strouhanky. Je z toho sice trochu nepořádek, strouhanka je tak asi půl na půl pod struhadlem a po okolí :-), ale chuť je vynikající.


Žádné komentáře: