čtvrtek 21. ledna 2016

Kynutý cop


Je to vlastně taková obdoba vánočky, tento cop je ale celkově o něco lehčí, nadýchanější a není téměř sladký. Cukr v něm sice je, ale jen málo, je i osolený, takže se dá jít i se sýrem či šunkou. Je výborný i jako toust.
Vlastní příprava je velmi jednoduchá, jen je potřeba počítat s časem na kynutí, protože se nechává těsto v míse dvakrát vykynout vždy po 45 minutách a pak ještě jednou umotaný, asi 30 minut. Ale v pohodě jej upečete odpoledne v pracovní den, musíte jen včas začít.

Potřebujete:
  •  480 g hladké mouky
  •  150 ml vody
  •  1 kostka droždí
  •  50 g cukru
  •  2 vejce
  •  3 žloutky
  •  45 g oleje
  •  10 g soli


Do mísy nasypte mouku, do důlku v mouce nasypte cukr a lehce zamíchejte s okolní moukou. Pak přidejte do důlku vodu a nadrobte droždí, trochu promíchejte, udělejte kašičku. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Potom přidejte vejce a žloutky a hnětačem zpracovávejte těsto. Pak nasypte sůl a zapracujte. Pak přilévejte tenkým pramínkem olej, zapracujte jej do těsta. Těsto hněťte dohladka. 

Dejte přikryté kynout ve velké míse na teplé místo, těsto opravdu hodně vyběhne. Po 45 minutách těsto opět propracujte a znovu nechte na 45 minut kynout.

Vyndejte podruhé vykynuté těsto na lehce pomoučený vál, rozdělte na 3 kusy a vyválejte válečky. 
Zamotejte cop, přikryjte a nechte asi 30 minut kynout.

Rozpalte troubu na 180 °C.
Vykynutý cop opatrně potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 – 40 minut. Ke konci hlídejte a případně trochu stáhněte teplotu v troubě.


Vyndejte na mřížku a nechte vychladnout.

Můžete z něj připravit i vynikající French toast, kdy plátky copu obalíte v rozšlehaném vajíčku, na másle nebo ghí opečete a podáváte polité javorovým sirupem.





Žádné komentáře: