sobota 23. ledna 2016

Losos s hráškovým pyré a celerovou remuládou


Opravdu výborná kombinace, tučnější maso lososa výborně chutnalo s lahodným sladkým hráškem. Remuláda dodala jídlu další, zase poněkud výraznější chuť. Navíc vám mražený hrášek v zimních dnech bodne, je šťavnatou připomínkou léta. Je škoda, že jej nepoužívám častěji, je vážně výborný.
Pokud nemáte rádi celer, bude trochu problém s remuládou, prostě ji vynechejte a udělejte si jen hrášek s rybou. Můžete bokem přihodit nějakou kvašenou zeleninu nebo listový salát.
Potřebujete:
  •  porce ryby podle počtu strávníků
  •  koření na ryby a bylinku navrch podle toho, co máte. Já jsem dala kerblík, ale může být tymián či petrželka.
  •  sůl, pepř
  •  2 sáčky mraženého hrášku po 400 g (pro 4 osoby)
  •  50 g másla
  •  1 celer (středně velký, asi jako větší pomeranč, na velkou bulvu by bylo třeba více mrkve i dalších ingrediencí)
  •  4 mrkve střední velikosti
  •  šťáva z půlky citrónu
  •  3 PL majonézy
  •  1 ČL Dijonské hořčice. Není potřeba, pokud máte francouzskou majonézu, která má již chuť sama o sobě (kupuji v Lidlu, pokud ji mají během Dnů francouzské kuchyně, jinak nutím známé, kteří jedou do Francie, a nechávám si vozit jejich Benedictu. Můžete si samozřejmě vyrobit vlastní ochucenou majonézu, ale v pracovní den večer já většinou vařím časovým tlakem, sotva zvládnu jídlo fotit. Už takhle jíme až kolem osmé hodiny :-) 
  •   ½ kelímku zakysané smetany
  •   snítka kopru, pokud máte
  •  trochu zeleného lupení na salátek, není vyloženě nutné, ale když pokud nebudete dělat remuládu, můžete mít salát k jídlu jako hlavní doplněk.
Začněte remuládou. 

Nastrouhejte celer a mrkev na jemném struhadle, ale pozor, ne na ty úplně jemné nitky, kde by vám vznikla skoro kašička. Dneska je obrovská rozmanitost ve struhadlech. Já sama jich mám několik a vždycky musím vyzkoušet, které je pro mě to pravé, podle toho, co připravuji. Ale pokud byste používali ta stará klasická struhadla, tak je asi lepší zvolit hrubší sílu.

Zakapejte šťávou z půlky citrónu a promíchejte, jinak by vám celer zhnědnul. Přidejte majolku a zakysanou smetanu a zamíchejte. Ochutnejte, pak osolte a opepřete podle chuti. Přidejte nasekaný kopr. Dejte chladit do lednice.

Na hlubokou pánev nebo do Woku s poklicí dejte rozpustit půlku másla a přidejte mražený hrášek. Promíchejte a přiklopte poklicí. Na mírném ohni nechte dusit, až se hrášek prohřeje a uvaří. Pak vezměte šťouchadlo na brambory a rozmačkejte na hrubou kaši. Dejte zbytek másla, sůl, pepř. Já jsem měla ještě mističku zbylé bramborové kaše, tak jsem ji tam taky přidala a vůbec to nebylo na škodu. Přiklopte a nechte na plotně.
Když už máte hrášek při přípravě prohřátý, začněte připravovat rybu. Jednotlivé porce okořeňte a posypte sekanými bylinkami.

Dejte na rozpálený olej nejdříve kůží dolů a opékejte na středním plameni. Nesmí se vám to dusit. Pak otočte a opečte z druhé strany. Podle velikosti porce bude příprava různě dlouhá. Losos většinou chvíli trvá, tak zhruba 10 minut z každé strany. Je potřeba to kontrolovat, abyste rybu nespálili a nevysušili, aby ale nebyla vevnitř úplně syrová. 


A můžete servírovat. Na talíř dejte hrášek, rybu a asi 2 PL remulády. Pokud máte nějaké lupení na salát, stačí jej natrhat na menší kousky a dát bokem na talíř a jen zkápnout olivovým olejem. Výborné je k lístkům salátu nakombinovat rukolu, pokud vám chutná.

Žádné komentáře: