úterý 16. února 2016

Kynutý makový štrúdl


Když se podíváte kolem nás na mapě,  tuhle dobrotu považují za svou všichni naši sousedé a taky se u nich tradičně připravovala. Mák zkrátka do našeho regionu patří. Nejen,  že se z něj dají připravit různé lahody, ale taky ohromně prospívá našemu zdraví.
Je významným zdrojem vápníku, manganu, hořčíku, železa a dalších prvků, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, vitamínů skupiny B. Prostě zařazení máku do jídelníčku je rozhodně prospěšné.
A proč nevyzkoušet zrovna štrúdl.
Množství ingrediencí je na 2 štrúdly. 

Na těsto potřebujete:
  •  500 g polohrubé mouky
  •  kostku čerstvého droždí
  •  60 g cukru
  •  250 ml teplého mléka
  •  60 g slunečnicového oleje nebo rozpuštěného  másla
  •  2 vejce
  •  1/2 ČL soli
  •  strouhanou kůru z půlky bio citrónu

Zadělejte těsto, stačí dát do mísy mouku, cukr, mléko a v centru promíchat, nadrobit kvasnice a zamíchat. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte olej a vejce a zadelejte těsto.  Dejte jej na hodinu do tepla kynout.
Mezitím si připravte náplň.

Potřebujete:
  •  200 g mletého máku
  •  150 ml mléka
  •  100 g hnědého cukru nebo medu
  •  50 g másla
  •  1 ČL mleté skořice
  •  1 ČL sušené citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu nebo čerstvá kůra z půlky bio citrónu
  •  4 PL povidel nebo rozinek,  kdo máte rádi.  Můj muž je nejí, tak dávám povidla.


V hrnci rozehřejte všechny ingredience kromě máku,  ten přidejte do později a vařte do zhoustnutí. Náplň má v tuto chvíli spíše hustotu tužšího bešamelu. Pak ji dejte chladit (nejlíp v kastrólku do škopku se studenou vodou) a ona vám zhoustne na tuhou kaši, ale půjde v pohodě natírat.

Vykynuté těsto dejte na vál, rozdělte na 2 díly. Podsypte moukou a vyválejte placku, tu potřete povidly.

Nandejte polovinu makové náplně.

U okraje,  který bude navrchu štrúdlu nechte asi 7 cm volných,  natřete z vnitřní strany rozšlehaným vejcem a přeložte po zavinutí navrch. Těsto je poměrně měkké,  tak stačí navinout na 2 přeložení. Zatlačte okraje,  celý štrúdl potřete vejcem a opatrně přendejte na plech. 

Když máte obě nohavice hotové, dejte péct na 180 °C 40 minut.
Po upečení nechte vychladnout, než zakrojíte.



















Žádné komentáře: