sobota 6. února 2016

Masopustní vdolky

Mňam mňam, vdolky u nás doma k masopustu patří. Já vím, běžně se dělávají koblihy, ale ty my moc nemusíme, nedělám je. Jistě v tom hraje roli o to, že se mi vdolky vždycky povedly, na rozdíl od koblih, a taky že jsou krásné. Máme je rádi a i když je to hříšně vydatná krmě, tak pro jednou :-) se nic nestane, že? Pak přijde půst a postaví nás do latě.
Potřebujete:
-na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • kostku čerstvých kvasnic
  • 350 - 400 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 1 vrchovatá PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • olej na smažení

-na zdobení:
  • kostka tvarohu nebo ¼ kg farmářského tvarohu. Já jsem beznadějně propadla tvarohu, který prodávají v podnikové prodejně Orrera z Litovle. Chodím do Atria v Hradci Králové. Tvaroh jím jen tak, jak je, na chleba a všechny možné způsoby. Prostě ho miluju. Mimochodem mají i vynikající krájené máslo za téměř stejné peníze jako koupíte standardní máslo v obchodě. Jiné už nekupujeme. Nemá to prostě chybu, doufám, že se jim bude dařit a v Hradci zůstanou.
  • půl kelímku šlehačky
  • trochu mléka dle potřeby, resp. konzistence tvarohu
  • cukr
  • citrónová kůra nebo trochu extraktu
  • povidla

Zadělejte kynuté těsto, nechte kynout na teplém místě asi 1, 5 hodiny, během kynutí dvakrát promíchejte.
Nadělejte si kuličky, nechte chvíli odpočinout a válečkem udělejte placičky asi 1,5 cm vysoké. 
Přikryté nechte asi půl hodiny kynout. 
Pak každý vdolek před vhozením do oleje uprostřed zmáčkněte a trochu roztáhněte do stran, uprostřed by měl být mírný důlek.
Smažte z obou stran.





Do usmažených vdolků dejte povidla do důlku a navrch hromádku tvarohu rozmíchaného se šlehačkou, cukrem a troškou citrónové kůry. Do povidel můžete kápnout trochu rumu.
Lehce posypte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře: