čtvrtek 4. února 2016

Telecí ragú s houbami a olivami


Měla jsem telecí maso od farmáře, v mrazáku popsané, takže jsem poznala, že jde o telecí, ale odkud to mělo být překvapení. Jenže jsem nebyla o moc chytřejší ani po rozmrznutí masa. Nicméně podle svalu jsem maso vyhodnotila jako pupek plus mínus.
Nebylo ho mnoho, tak jsem se rozhodla udělat ho dušené ve směsi po italsku.


Potřebujete:
  •  telecí maso vhodné na dušení, kolem 500 – 700 g
  •  1 cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  1 mrkev
  •  1 hrst sušených lesních hub předem namočených, pokud nemáte, můžete použít žampiony
  •  polohrubou mouku na obalení kostek masa
  •  sůl a pepř
  •  po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
  •  1 konzerva rajčat
  •  mistička dobrých oliv
  •  150 ml suchého bílého vína
  •  500 ml vývaru nebo vody, pokud nemáte vývar
  •  olivový olej
  •  sýr parmezánového typu
Zeleninu nakrájejte nadrobno.
Maso na kousky kolem 2 – 3 cm v průměru. Osolte, opepřete a obalte v mouce.

Kousky osmahněte dorůžova na rozpáleném oleji buď na pánvi, ideálně v těžkém pekáči, kde budete pak péci. Pokud jej máte víc, tak pracujte po dávkách, ať se vám olej neochladí a maso nedusíte, pustilo by šťávu a to nechcete. Pak jej vyndejte a ve výpeku osmahněte zeleninu, vhoďte bylinky, vraťte maso, přidejte rajčata, olivy a houby, zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete, doveďte k varu, přikryjte poklicí a dejte do trouby rozehřáté na 150 °C na 2 hodiny. 

Můžete si dát šlofíka nebo konat nějakou nezbytnou činnost v domácnosti.
Po 2 hodinách odkryjte, teplotu zvyšte na 190 °C a pečte ještě 30 minut odkryté. Občas tam ale mrkněte. Pokud byste měli už méně tekutiny, nechte klidně jen 10 – 15 minut.

Podávejte s těstovinami nebo noky či špeclemi. Na talíři posypte strouhaným sýrem.

Žádné komentáře: