středa 10. února 2016

Zeleninový koláč s jáhlovým těstem

Chtěla jsem to zkusit, jestli bude držet korpus pohromadě, jak to bude chutnat. Jáhly jsem zatím vždy připravovala jako sladký nákyp a máme je moc rádi. Když mohou být jáhlové lívanečky a placičky, proč ne koláčové těsto. 
Koláč je výborný. Navíc je bez lepku, můžete jej vyzkoušet jako velmi dobrou alternativu běžného slaného koláče.
Potřebujete:
  •  1 ½ hrnku jáhel v suchém stavu
  •  3 hrnky vývaru nebo vody s bio kostkou bujónu na uvaření jáhel
  •  bobkový list
  •  1 vejce do korpusu
  •  2 PL rostlinného oleje do korpusu
  •  pytel mražené zeleniny, měla jsem v mrazáku výběrovou zeleninu z Lidlu 700 g, ale i méně by mohlo být, většinou jsou pytlíky po 400 – 500 g, tak je klidně můžete použít, nic není nutné přesně dodržet, v tomto receptu si to můžeme dovolit
  •  2 stroužky česneku
  •  3 vejce
  •  200 – 300 g tvarohu nebo ricotty
  •  100 g strouhaného sýru
  •  bylinky a koření na zeleninu
  •  ghí pod zeleninu
  •  sůl, pepř

Jáhly párkrát properte v horké vodě, dejte vařit ve dvojnásobném množství vody nebo vývaru (v 750 ml), přidejte do vody bujón, bobkový list, sůl (pokud není slaný bujón), pepř. Vařte pod pokličkou do vstřebání vody na mírném ohni. Jáhly by měly být spíš mírně rozvařené, pokud vám voda zmizela dřív, než budou hotové, trochu vody přidejte. Pak nechte chladnout.

Zeleninu vysypte ze sáčku na cedník a prolijte vlahou vodou, abyste se zbavili ledu, který tam bývá. 

Nechejte okapat. Na pánev dejte 1 ½ PL ghí nebo rostlinného oleje, dejte zpěnit nakrájený česnek a přidejte zeleninu, osolte, opepřete, přidejte bylinky – oregano, tymián nebo trochu majoránky, ½ ČL uzené sladké papriky. Nebojte se ji ochutit, v koláči pak bude vůně bylinek důležitá. Zelenina pustí nějakou šťávu, když je kvalitní, nemělo by to plavat. 

Opékejte a vyduste postupně všechnu šťávu, až zelenina začne místy zlátnout. Odstavte.

Rozpalte troubu na 180 °C.

Do mísy robota dejte 600 g vařených jáhel, 1 vejce a 2 PL rostlinného oleje. Zapněte míchací režim na vyšší rychlost. Vznikne vám hustá lepivá kaše, dosolte, pokud je třeba. Do koláčkové formy dejte pečící papír nebo ji vymažte a mokrýma rukama vtlačte jáhelnou hmotu na dno formy.

Dejte zapékat do rozpálené trouby na 15 minut.
Do stejné mísy pak dejte tvaroh nebo ricottu, 3 vejce a promíchejte, osolte a opepřete. Nastrouhejte si sýr.
Z trouby vyndejte formu s korpusem, nandejte na něj zeleninu.

Na to lžící naložte tvarohovou vrstvu a posypte sýrem.

Dejte péct na 25 minut, pak přidejte teplotu na 200 °C a ještě pečte 10 minut dozlatova. Nechte koláč chvíli odpočinout. 

Těsto drží velmi dobře pohromadě, musíte samozřejmě použít lopatku na vyndání. 




Žádné komentáře: