středa 9. března 2016

Fazolové lusky nakyselo v koprové omáčce


Dostala jsem od mamky pytlík s mraženými velkými širokými fazolovými lusky. Ale můžete použít i klasické tenké zelené či žluté lusky. Je to rychlá, výborná večeře.
Pokud nemáte rádi kopr, můžete jej vynechat a udělat si lusky jen v kyselé omáčce.

Potřebujete:
  •  fazolové lusky, měla jsem asi litrovou misku 
  •  1 cm z kostky másla
  •  1 vrchovatou PL hladké nebo hladké špaldové mouky
  •  200 ml studené vody, případně mléka
  •  100 g zakysané smetany
  •  1 malý bobkový list
  •  1 PL sekaného kopru
  •  sůl, pepř
  •  vařené brambory jako příloha
  •  vařená vejce podle počtu osob a i podle chutí, buď natvrdo nebo nahniličko

Postup je jednoduchý. Lusky propláchněte ve vodě v cedníku, abyste se zbavili sněhu a ledu, odstraňte stopky a vlákna z krajů, pokud to jde. Dejte je vařit do slané vody asi na 10 minut, měly by být měkké, pokud ne, povařte trochu déle.

V hluboké pánvi nebo širším kastrolu zpěňte máslo, zaprašte moukou, chvíli opražte a zalijte vodou, rozmíchejte bešamelovou omáčku, podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Vhoďte bobkový list a povařte asi na mírném ohni asi 10 minut. Přidejte kysanou smetanu a kopr, osolte a opepřete podle chuti. Pokud se vám zdá omáčka kyselejší, můžete dát špetku cukru, vše podle vaší chuti. Pak už jen vmíchejte fazolky. Můžete servírovat. Výborně se k luskům hodí vařené brambory a vajíčko. 



Žádné komentáře: