sobota 5. března 2016

Pizza s Bresaolou a roketou


Jednoduchá a naprosto vynikající. Poprvé jsem ji měla před lety o jarních prázdninách v Livignu v restauraci. Ač by nemuselo, překvapilo mě, že vlastně hlavní obloha na pizze je přidána až po upečení.
Naprosto logicky, bylinky by upečením nezískaly a sušené maso také není vhodné k tepelné úpravě. Bresaola je sušené hovězí, je vynikající, ale také to není nejlevnější záležitost, tak pokud nemáte Bresaolu, nezoufejte, chutná sice úplně jinak než běžně dostupná Schwarzwaldská šunka, ale i tu můžete klidně použít, pizza bude také moc dobrá. Případně použijte jiný typ sušené šunky. My jsme si Bresaolu přivezli z Livigna, kam jsme se zase po pár letech vrátili zalyžovat si (jiná věc je, že jsem půl týdne byla v posteli s virózou, ale to teď není podstatné). Takže to byl náš suvenýr z dovolené.

Vlastní těsto na pizzu dělám stále podle stejného receptu zde. Pekla jsem na šamotové desce z Tchiba, kterou jsme rozpálila v troubě na dolním roštu na 230 stupňů Celsia s programem na pizzu. Těsto dávám na pečící papír, i když se píše, že se má dát přímo na desku, ale to nedokážu. Mám těsto opravdu tenoučké, pěkně se s ním pracuje a po upečení je pizza krásně vypečená, ale nejsem schopná ji ani pomocí dřevěné podložky k tomu určené na desku přesunout. Papír mi zajistí, že ji do trouby dostanu a jsem tak spokojená.

Potřebujete:
  •  vykynuté těsto na pizzu
  •  2 - 3 PL olivového oleje
  •  1 stroužek česneku
  •  Mozzarellu
  •  pepř
  •  Bresaolu nebo sušenou šunku, stačí cca 3 plátky na 1 pizzu průměru kolem 30 mm
  •  roketu případně rukolu, jsou příbuzné, chutnají podobně a hodí se obě
  •  sýr parmezánového typu


Postup je velmi jednoduchý. Než začnete chystat pizzu, je třeba aspoň půl hodiny žhavit desku v troubě. Pak si vezměte bochánek těsta a vytahejte na placku, můžete si pomoct válečkem a pak vytahovat na požadovaný průměr. V mističce smíchejte nastrouhaný česnek a olivovým olejem a pak jím potřete těsto. Posypte čerstvě mletým pepřem a natrhejte asi půl bochánku mozzarelly na jednu pizzu. 

Přeneste do rozpálené trouby na desku, pečte 10 minut.
Pomocí podložky velmi opatrně, ať se nespálíte, vyndejte pizzu z trouby.

Na povrch natrhejte sušené maso na drobné kousky, pamatujte, že se poněkud hůře ukousne, je proto lepší mít natrháno na kousky, abyste si při prvním soustu nestáhli celý plátek z pizzy dolů. Posypejte natrhanou roketou nebo rukolou a loupáčkem na brambory nastrouhejte ledabyle tvrdý sýr. Můžete ještě zakapat olivovým olejem.

Žádné komentáře: