středa 27. dubna 2016

Masové koule teriyaki


Výborné lehké jídlo v asijském stylu. Ač se může zdát, že je pracnější, opak je pravdou. Pokud máte namleté maso, tak nemůže být o pracnosti vůbec řeč. Pokud nemáte, je mletí jediným časově náročnějším úkonem. Jinak to jde všechno ráz na ráz.
Nejdříve si dejte vařit rýži. Pak smíchejte směs na koule a vyrobte je. Během smažení koulí, uvaříte v malém hrnci omáčku teriyaki a než dosmažíte, bude dávno i tato hotová, takže jídlo můžete mít zhruba za půl hodiny připravené (pokud tedy nemusíte namlet maso).

Potřebujete (pro 4 – 6 osob):
  •  500 g mletého masa. Já jsem měla telecí, ale můžete mít hovězí, kuřecí, krůtí, jak je libo.
  •  3 nastrouhané stroužky česneku
  •  strouhaný zázvor velikosti ořechu
  •  hrst strouhanky
  •  1 vejce
  •  2 hrsti najemno nasekané kapusty nebo kadeřávku (můžete i vynechat)
  •  ½ ČL soli, pepř
  •  olej na smažení
  •  sezamové semínko na zdobení

Na teriyaki omáčku:
  •  3/4 hrnku studené vody
  •  ½ hrnku sójové omáčky
  •  1/3 hrnku hnědého cukru
  •  1 nastrouhaný stroužek česneku
  •  1 ½ ČL škrobu
  • 1 PL sezamového oleje


Dejte vařit rýži.
Na koule smíchejte všechny ingredience a udělejte malé kuličky o průměru asi 2 cm.









Do misky dejte studenou vodu a postupně ostatní ingredience na omáčku.
Rozehřejte velkou pánev a nalijte do ní rostlinný olej. Stačí málo, na dně byste měli mít asi 3 mm. Do rozpáleného oleje dejte masové koule a zvolna smažte.
Přelijte připravenou teriyaki směs na omáčku do malého hrnce a zvolna přiveďte k varu, krátce povařte, až omáčka zhoustne.
Koule mezitím tak, jak budou zlátnout, otáčejte a smažte ze všech stran. Celé to trvá zhruba 10 minut. Koule jsou malé, moc času nepotřebují.


Podávejte s rýží, přelité teriyaki omáčkou a posypané sezamovým semínkem.

Žádné komentáře: