neděle 17. dubna 2016

Špenátové curry


Výborné, jedno z nejlepších. Je to tedy jednoznačně jídlo, které mnohem lépe chutná než vypadá. Po té, co se špenát v pokrmu podusí a chvíli stojí, získá nevábnou barvu a jídlo trochu ztrácí na vizuální atraktivitě. Ale nenechejte se tím odradit, je to vážně ohromná lahůdka. Tedy pokud máte rádi indickou kuchyni a špenát, samozřejmě.
Tentokrát jsem jej připravovala s krůtími prsy, ale může být i kuřecí či jehněčí maso, ale i bezmasá úprava s opečeným tofu nebo s cizrnou vám bude chutnat. Můžete si jej připravit i jen ve špenátové verzi.

V mém receptu jsem použila:
  •  400 g špenátových listů mražených, měla jsem ještě z mojí úrody, takže jsem listy měla spařené ve vařící vodě a mražené v balíčcích. Mohli byste špenát nahradit i mangoldem. Nechala jsem jej rozmrazit a pak ostrým nožem nakrájela na kousky. V tomto receptu se používá i špenát rozmixovaný na pyré v mixéru s trochou vody. Já to nedělám, mám radši nakrájené listy.
  •  1 hrnek sterilovaných rajčat nasekaných nebo rozmačkaných
  •  1 PL strouhaného zázvoru
  •  1 PL strouhaného česneku
  •  v hmoždíři drcené 2 ČL koriandrových semínek a 2 ČL římského kmínu
  •  1 ČL kurkumy
  •  300 g krůtích prsou na kostičky
  •  1 ČL chilli koření
  •  2 ČL garam masaly
  •  2 ČL madras curry (z exotického koutku nejlépe z Indie)
  •  1 hrnek kokosového mléka
  •  sůl dle chuti
  •  nakonec 2 vrchovaté PL zakysané smetany
  •  ghí nebo rostlinný tuk na smažení
  •  ½ ČL limetkové kůry, pořádně před tím limetku omyjte. Já vím, že to na chemii nestačí, ale chemicky neošetřené limety běžně nekoupíte a kůra je v jídle vážně výborná. Pokud byste nepřekonali odpor k chemicky ošetřenému plodu, což dokážu pochopit, nahraďte limetu aspoň neošetřeným citrónem, který se dá snadno koupit.
  • 1 PL sekaných listů koriandru


Je to trochu více ingrediencí, ale všechno použité koření se určitě vyplatí koupit kvalitní. Pokud občas budete chtít něco indického vyzkoušet, zmizí vám rychle.
Do rozpáleného woku nebo hluboké pánve či hrnce dejte rozehřát vrchovatou PL ghí nebo 2 PL rostlinného oleje, přidejte drcený římský kmín a koriandr, opečte a vmíchejte zázvor a česnek. Opékejte, až bude vše krásně vonět a česnek ještě nebude dozlatova opečený, přidejte kurkumu a vhoďte maso. 

Nechejte jej zatáhnout, opéct a zamíchejte rajčata a kokosové mléko, osolte a duste pod pokličkou až je maso měkké. 

Dosypte chilli, garam masalu a madras curry a zamíchejte do směsi špenát a nastrouhejte asi půlku ČL limetkové kůry. Poduste asi 5 – 7 minut a ochutnejte. 

Může se stát, že ještě budete chtít dokořenit chilli nebo garam masalou. Nakonec, když je vše akorát, vmíchejte koriandrovou nať a zakysanou smetanu.




Podávejte s rýží nebo naanem či jiným typem indických placek.

Žádné komentáře: