sobota 4. června 2016

Granola s arašídovým máslem a čokoládou


Nic se nevyrovná domácí granole. Navíc si tyhle zapečené vločky připravujete sami, víte, co do nich dáváte. Existuje nepočítaně možností, jak a s čím vločky zapékat. Tyhle jsou hlavně s burskými oříšky, burákovým máslem a tmavou čokoládou, slazené medem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Vaše snídaně bude bez chybičky.


Potřebujete:
  •  2 hrnky ovesných vloček (celých, ne drcených)
  •  100 g sekaných nesolených buráků (koupila jsem ve slupce pražené oříšky a ty jsem si vyloupala sama
  •  100 banánových chipsů nahrubo nasekaných
  •  hrst kakaových bobů (nemusí být, pokud nemáte) drcených nahrubo. Drtím i se slupkami a a ty největší kousky slupek pak vyberu. Ale není to ani nutné, nejsou v jídle pak poznat. Normálně boby přidávám do granoly až po upečení, tady jsem se nějak zapomněla a dala je rovnou s celou směsí na plech, nejspíš to ničemu nevadí, takže je to na vás.
  •  100 g sušených brusinek nasekaných na velké kusy
  •  špetka soli
  •  100 g slunečnicových semínek
  •  100 g sekané tmavé čokolády ( 60 – 70 % je ideální)
  •  1/3 hrnku medu
  •  1/3 hrnku burákového másla
  •  1/3 hrnku jablečného moštu. Ten můžete ´plně vynechat. Pokud jej použijete, budete péct směs déle se sníženou teplotou na konci pečení, abyste směs dosušili. Já dávám mošt nebo jablečné pyré ráda, protože mi to tak chutná, ale v tomto receptu jej můžete i vynechat.


Rozpalte troubu na 180 °C.
Na plech nasypte všechny suché ingredience. V hrnku smíchejte med s arašídovým máslem a případně moštem. Nalijte na směs a rovnoměrně promíchejte, ať jsou všechny vločky obalené. Dejte péct do trouby na 10 minut. Po této době otevřete troubu a směs vařečkami promíchejte. Čokoláda povolí a obalí vločky. Pečte dalších 10 minut, ale po 5 minutách zkontrolujte, promíchejte a dopečte. Pokud ještě nebude směs suchá a šustit po plechu, ještě 5 minut přidejte.
Pokud jste použili mošt, po 20 minutách pečení stáhněte teplotu na 160 °C a dopékejte asi 10 minus s promícháním po 5 minutách. Hlídejte, aby se vám vločky nepřipálili.


Vyndejte a nechejte na plechu úplně vychladnout, teprve pak schovejte do sklenice.

Žádné komentáře: