čtvrtek 16. června 2016

Makový koláč s vlašskými ořechy


Výborný, vláčný koláč k odpolední kávě. Když jsem byla malá, byl makový koláč velmi oblíbený. Dokonce i ten kupovaný nám chutnal. Nevím, jestli by mi chutnal i dnes. Ale s jistotou mohu říct, že pokud jste makoví, s tímhle koláčem neuděláte chybu.


Potřebujete:
  •  ¾ hrnku máku
  •  1 ½ hrnku polohrubé mouky
  •  2 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  ½ ČL sody
  •  200 g změklého másla pokojové teploty
  •  150 g hnědého cukru
  •  4 vejce, ty vyndejte z lednice spolu s máslem a nechejte je rovněž ohřát na pokojovou teplotu (aspoň 30 minut, případně je namočte do misky s teplou vodou a nechte ohřát)
  •  1 PL vanilkového extraktu
  •  velká hrst sekaných vlašských ořechů
  •  šťáva z půlky citrónu

Rozehřejte troubu na 180 °C.
Mák pomelte (sama mlýnek na mák nemám, mám pro tento účel koupený tříštivý mlýnek na kávu a používám jej výhradně na mletí máku (případně výjimečně nějakých semínek), je to bezvadně rychlé a snadné)
V míse smíchejte všechny suché ingredience včetně máku.
V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny.

Potom pomalu, po jednou vetřete vejce. Nechte nastavenou nízkou rychlost, ať se vám vše nesrazí. Pokud by se přeci jen srazilo, přidejte část z mouky, kterou máte připravenou. Pomůže to lépe zapracovat vajíčka. Potom přidejte suché ingredience a promíchejte, Přidejte citrónovou šťávu a ořechy, zamíchejte.
Směs dejte do pekáčku cca 20 x 30 cm na pečící papír. Nandejte ji tam velkou lžící a mokrou rukou srovnejte.


Pečte ve vyhřáté troubě 30 – 40 minut podle barvy.




Žádné komentáře: