středa 1. června 2016

Vitello tonnato


Klasika italské studené kuchyně a ohromná dobrota. Telecí pečeni asi běžně doma nemíváte. My také ne. Ale když se tak náhodou stane, část upečeného masa si nechám stranou, abychom si mohli dát i tuhle lahůdku. 

Pečeně je popsaná v samostatném receptu, tak tady jen doplním tuňákovou omáčku. Jinak takový podvůdek, který se omlouvá. Pokud nemáte telecí, upečte krůtí maso (stehno nebude tak suché jako prsa) a zašvindlujte si. I ke krůtímu se tuňáková omáčka výborně hodí, je taky jemné chuti.

Protože jsem připravovala jídlo jen pro 3 lidi, omáčku jsem vyrobila z jedné tuňákové konzervy a bylo jí celkem asi 250 – 300 ml. Nešetřili jsme jí na talíři a měli jsme všichni dost. Pro více lidí, určitě znásobte dávku.

Potřebujete:
  •  1 kvalitní tuňákovou konzervu (180 g), řezy v oleji nebo šťávě, žádnou drť.
  •  3 PL majolky
  •  3 PL zakysané smetany
  •  1 PL kapar
  •  citrónovou šťávu
  •  3 ančovičkové řezy
  •  sůl, pepř

Do robota (se sekacími noži) dejte všechny ingredience, zatím bez soli, pepře a citrónové šťávy. Ančovičky nařezejte na menší kousky. Zapněte a rozmixujte na hladký krém. Pak dochuťte podle potřeby. Ančovičky i kapary jsou slané, tak buďte opatrní, ať nepřesolíte. Dokyselte také jen jemně.

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou.



Žádné komentáře: